Myślisz, że udałoby ci się przeżyć w średniowieczu?
To epoka królów i rycerzy, epickich opowieści i legend oraz dzielnych i pracowitych ludzi, którzy wielokrotnie zmieniali bieg historii... Ale to także wojny, epidemie i palenie wrogów na stosie...
Lepiej więc miej się na baczności i uważnie przeczytaj ten poradnik przetrwania. Dzięki temu może ujdziesz z życiem!
Juan de Aragón mieszka w hiszpańskim mieście Vélez-Málaga. Rysuje, odkąd wziął ołówek do ręki. Studiował w San Telmo School of Arts. Tworzy książki i komiksy o tematyce historycznej. Więcej o autorze: .
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2024-06-05
Tytuł oryginału: Cómo sobrevivir a la Edad Media
Krwiożerczy cesarze, srodzy bogowie i rozrywki, podczas których można stracić głowę... Czy poradzisz sobie w starożytnym Rzymie? Czasy cesarstwa należą...
Na początku dziejów Ziemia była miejscem dzikim i niezbadanym, pełnym rozmaitych stworzeń. Ludzie musieli się mierzyć z wieloma niebezpieczeństwami. Wyobraź...
Przeczytane:2024-06-28, Ocena: 6, Przeczytałem,
Wraz z książką ,,Jak przeżyć w średniowieczu" udamy się do świata bohaterów i królów. Rycerzy, czarownic, księżniczek, książąt i smoków. Dowiemy się wiele ciekawostek i informacji ze świata, który dawno już przeminął. Świata, w którym podróżowanie nie było jak dzisiaj czymś przyjemnym, ale z czymś niebezpiecznym.
Z tej książki poznamy życie na wsi, w zamku i w klasztorze. Dowiemy się również czym walczono kiedyś, jakiej muzyki słuchano i w co wierzono.
Dowiemy się również:
? Jak zaczęło się średniowiecze i kiedy skończyło,
? Kim byli Wikingowie, a kim Trubadurzy,
? Co to była czarna śmierć,
? Jak wyglądała moda w tamtej epoce,
? Co to były krucjaty,
? Jakie niebezpieczeństwa czyhały na każdym kroku.
Książka jest niewielkich rozmiarów, ale zawiera bardzo dużo odpowiedzi na to jak wyglądało życie w średniowieczu i co robić lub nie by przetrwać w tamtej epoce. Jest bogato ilustrowana. Ilustracje te są korowe i zabawne. Pobudzają wyobraźnię i świetnie uzupełniają tekst.
Książka napisana jest prostym językiem. Dzięki czemu czyta się ją bardzo przyjemnie a dzieci nie mają problemu w zrozumieniu o czym akurat czytamy.
Jeśli lubicie poznawać dawne czasy to bardzo polecam ,,Jak przetrwać w średniowieczu".