Jak przeprowadzić dzieci i siebie przez proces rozstania

Ta książka pozwala świadomie przejść przez proces rozstania, jednocześnie dbając o swoje dzieci i wspierając je emocjonalnie.

Czasami wydaje się, że rozstanie rodziców to dla dzieci koniec świata, głęboka rana, trauma.

Autorzy tej książki - psychoterapeuci mają świadomość, jak bardzo szkodliwe dla zdrowia psychicznego jest tkwienie w niedobrym związku i normalizowanie toksycznych relacji. I jak szkodliwe jest przekazywanie takich złych wzorców dzieciom.

Sami, świadomie przeszli przez proces rozstania, a następnie wspólnie stworzyli nową rodzinę. Dobrze wiedzą, że mierzenie się z taką zmianą może być bardzo trudne i bolesne. W swoim poradniku empatycznie wspierają i radzą:

Jak bez poczucia winy i najmniej dotkliwie dla siebie i najbliższych przejść przez proces rozstania. Jak się komunikować z byłymi partnerami, gdy ci są nastawieni na eskalację konfliktu. Jak ustalić plan opieki nad dziećmi. Jak na nowo układać życie w rodzinie.

Rozstanie to pierwszy krok do ułożenia życia na nowo.

Informacje dodatkowe o Jak przeprowadzić dzieci i siebie przez proces rozstania:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-09-11
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 9788328731974
Tytuł oryginału: Separada

Tagi: Rodzina i związki - poradniki Rodzicielstwo - poradniki

Kup książkę Jak przeprowadzić dzieci i siebie przez proces rozstania

Jak przeprowadzić dzieci i siebie przez proces rozstania - opinie o książce

Avatar użytkownika - literacki_rajowiec
literacki_rajowiec
Przeczytane:2024-10-08, Przeczytałam,

Temat trudny...
Rozwód... Rozpad związku... Dzieci...
I co dalej...
W świecie, gdzie rozwód goni rozwód, a ich liczba staje się coraz większa, nie sposób zrozumieć:
DLACZEGO?
PO CO?
A MOŻE MOŻNA BYŁO INACZEJ?
Szczerze, jestem zwolenniczką pełnej rodziny, na którą decyduję się świadomie, i w której trwam, i o którą walczę... każdego dnia...
A co... Jeśli... Przyjdzie się jednak definitywnie rozstać i nie ma już odwrotu?...
Jeśli już do tego dojdzie to z pomocą przychodzi Wam bardzo dobra książka, która - uważam - powinna być przeczytana przez każdego, nawet jeśli nie jest w takiej trudnej sytuacji, jaką jest rozwód i wszystko, co z nim związane.
Ten poradnik napisany przez psychoterapeutów, ludzi, którzy świadomie przeszli przez proces rozstania, to kopalnia wiedzy na tematy, takie jak:
- rola ojca i matki jako funkcja niekończąca się mimo rozpadu związku (rodzicem jesteś na zawsze!);
- wrażliwość dziecka jako temat nie do przeskoczenia (tutaj nie ma "zmiłuj");
- emocjonalne towarzyszenie dziecku w procesie przystosowania się do nowej sytuacji;
- świadome rozstanie jako proces w pełni racjonalny i przemyślany (taki jest prawidłowy i do przejścia bez dużych przeszkód);
Temu wszystkiemu towarzyszy MIŁOŚĆ DO SIEBIE, BO TYLKO TY JESTEŚ JEDYNĄ OSOBĄ, KTÓRA NA PEWNO BĘDZIE Z TOBĄ NA ZAWSZE! (nie wiem czy nie najbardziej uniwersalna fraza, jaką tutaj znalazłam).
WOLNOŚĆ
ŻYCIE W ZGODZIE Z TYM, CO CZUJESZ
WYBACZANIE
DZIĘKI NIM ŻYJE SIĘ LŻEJ
CZEMU?
BO ODPUSZCZASZ...
Książka jest przepełniona ciepłem, miłością i wielką EMPATIĄ (jak ją czytasz, to masz wrażenie, że ktoś głaszcze Cię po ramieniu, mówiąc: "wszystko będzie dobrze").
Czyta się ją szybko i z dużym zainteresowaniem, a to dzięki ZADANIOM i ĆWICZENIOM, które należy wykonać po przeczytaniu większości rozdziałów.

Avatar użytkownika - alwisia_books
alwisia_books
Przeczytane:2024-10-17, Ocena: 6, Przeczytałem,

Duet psychoterapeutów na podstawie swoich doświadczeń z życia prywatnego, jak i ze swoich gabinetów stworzył poradnik dla rodziców dzieci, którzy zmieniają kształt swojej rodziny. W naprawdę genialny sposób opisują jak przejść świadome rozstanie i jak emocjonalnie towarzyszyć przy tym swoim dzieciom. Po każdym teoretycznym rozdziale dostajemy praktyczne ćwiczenia, które mają ułatwić nam przejście tego trudnego procesu. Znajdziemy w niej wiele przykładów literatury dziecięcej, która może okazać się przydatnym narzędziem, ale także pomysły na zabawy i spędzanie czasu z maluchami. Autorzy zachęcają nas do wychodzenia do dzieci z pozycji osoby dorosłej i niezapomniana, że nawet jeśli nie jest się parą, to wciąż jest się matką i ojcem dla dzieci.

Temat na pierwszy rzut oka zupełnie mnie nie dotyczy. Nie jestem matką ani z nikim się nie rozstaje, ale to naprawdę mądra i wartościowa książka, która jest warta uwagi wielu czytelników. Zmieniła ona moje podejście do rodzicielstwa. Niesamowicie ciepła, poruszająca i dająca nadzieję książka na temat, który jest niesamowicie trudny. Nigdy nie zostawiłam w żadnej książce takiej ilości znaczników.

Na pewno będę polecać tą książkę każdemu, kto znajdzie się w takiej sytuacji, bo uczy jak być dobrym rodzicem w ciężkich chwilach, ale także jak samemu sobie poradzić z rozstaniem. Pokazuje, że emocje są ważne i że nie należy się ich wstydzić. W końcu łzy oczyszczają kanały duszy. Pokazuje, że nie na wszystko mamy wpływ i czasami trzeba pewne fakty zaakceptować, aby ruszyć dalej.

Dziękuję wydawnictwu za porządną dawkę wiedzy i ciepła.

[współpraca barterowa z Wydawnictwem Muza]

Baśka. Łobuzerka