ISSA. Sekretne lata z życia Jezusa

ISSA” to opowieść o młodości Jezusa i zagadkowych latach pomiędzy trzynastym a dwudzie­stym dziewiątym rokiem jego życia, które nie zostały opisane w Pi­śmie Świętym. Do dzisiejszego dnia ani historycy, ani teologowie nie zdołali wyjaśnić tej tajemnicy.

Lois Drake odtwarza historię z początków millenium, kiedy nastoletni Jezus odbywa podróż na Wschód, a przemierzając Indie i Nepal, styka się z tajemniczym ludem Kuszanów.

To powieść niezwykła, i choć stanowi jedynie zapis możliwego przebiegu młodości Jezusa, wizja ta jest bardzo przekonująca. Autorka przenosi nas w czasie i przestrzeni, pozwalając poznać bliżej młodego Jezusa, by odbyć wraz z nim poruszającą podróż ku przeznaczeniu, oraz głębiej zrozumieć czynniki, które zadecydowały o wyborach, jakich później dokonał.

Historia młodego Jezusa zostaje spleciona z dziejami tajemniczego ludu Kuszanów, którzy posiedli wielką mądrość starożytnych i być może wywodzą się z dwunastu plemion Izraela.

Książka nie podaje gotowych odpowiedzi, ale sprawia, że czytelnik zaczyna zadawać pytania A co, jeśli Jezus miał wybór, czy zostać Mesjaszem? Jakie nauki wpłynęły na jego światopogląd i co mógł robić w ciągu siedemnastu lat swojego życia, o których nie ma żadnej wzmianki w Biblii? Jakie inne wielkie tradycje duchowe mogły stać się ramami dla przesłania, jakie dał światu?

Informacje dodatkowe o ISSA. Sekretne lata z życia Jezusa:

Wydawnictwo: Illuminatio