Interna t.1-3

Drugie wydanie pozycji niezbędnej w codziennej praktyce lekarzy internistów, lekarzy specjalizujących się w dziedzinie chorób wewnętrznych i lekarzy rodzinnych. Aktualne informacje, oparte na własnym doświadczeniu i najnowszych osiągnięciach medycyny światowej. Autorzy ? ponad 70 wybitnych polskich klinicystów z najważniejszych ośrodków naukowych w naszym kraju, autorytetów medycznych uznanych zarówno w Polsce, jak i za granicą Przejrzysty układ ? opis poszczególnych jednostek chorobowych według schematu: definicja, patofizjologia, objawy kliniczne, diagnostyka, rokowanie i leczenie nowoczesne metody diagnostyki i terapii. Wnikliwe i dogłębne przedstawienie problemów klinicznych o dużym znaczeniu społecznym, m. in. chorób układu krążenia, chorób nowotworowych, cukrzycy i ostrych stanów zagrożenia życia Ten podręcznik jest dla lekarzy, a nie dla studentów, co nie oznacza, że pilny student nie może do niego zaglądac. Prezentując najbardziej dziś, na przełomie wieków, aktualny stan wiedzy, stanowi źródło wiadomości, do którego można i trzeba przy każdej sposobności zaglądać w bieżącej praktyce lekarza internisty, ale także w praktyce wąskiego specjalisty, który wprawdzie ma w swojej bibliotece jeszcze bardziej szczegołowe dzieła, ale jeśli ma na uwadze naprawdę dobro pacjenta, a nie swój własny sukces, nie może odrzucać na bok wszystkiego, co zdaje się wykraczać poza interesujący go narząd. W tomie pierwszym zamieszczono: choroby serca i naczyń krwionośnych, choroby układu oddechowego i trawiennego. W tomie drugim: choroby układu moczowego, krwiotwórczego, zaburzenia krzepnięcia krwi, choroby układu ruchu, choroby alergiczne narządów wewnętrznych, choroby tkanki łącznej, płytkowe i naczyniowe skazy krwotoczne. W tomie trzecim natomiast uwzględniono: choroby układu wydzielania wewnętrznego, układu krwiotwórczego, choroby zawodowe, stany zagrożenia życia w chorobach wewnętrznych. Dodatkowo umieszczono zakres norm laboratoryjnych wyrażonych w jednostkach tradycyjnych i w/g SI.

Informacje dodatkowe o Interna t.1-3:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL