Inkwizycja

Inne wydania:

Inkwizycja - historyczna konieczność czy diabelska pokusa?

Spośród rozmaitych ciemnych kart historii Kościoła inkwizycja szczególnie mocno działa na wyobraźnię. Stosy, tortury, polowania na heretyków, Żydów i czarownice. Tysiące ofiar i wszechogarniający lęk. Tak ją postrzegamy.

Jak było naprawdę? W jaki sposób narodziła się w Kościele idea przymuszania do wiary i tropienia odstępców? Czym były ,,okresy łaski", jak dzięki inkwizycji ukształtowało się sądownictwo? Kogo torturowano i kiedy masowo palono stosy? Czy opowieści o inkwizytorskiej bezwzględności są przesadzone?

Poszerzone, drugie wydanie książki abp. Grzegorza Rysia jest teologiczno-historycznym przewodnikiem po czasach, które z dzisiejszej perspektywy niełatwo zrozumieć, opowieścią o ówczesnym Kościele i jego własnej wizji siebie. W znacznej mierze jest jednak głosem ostrzeżenia przed pokusą stworzenia Kościoła totalitarnego w miejsce powszechnego.

To nie obrona inkwizycji. To próba zrozumienia jednego z najboleśniejszych fragmentów historii Kościoła i doszukania się przyczyn tego zjawiska - jego powstania i trwałości. Zrozumienie nie przynosi usprawiedliwienia, ale raczej przestrogę. Na przyszłość.

Informacje dodatkowe o Inkwizycja:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2020-10-15
Kategoria: Duchowość, religia

Tagi: teologia

Kup książkę Inkwizycja

Inkwizycja - opinie o książce

Krótka historia herezji, heretyków, katarów, waldenów, husydów w Polsce, Hiszpanii, Europie. Historia pokazuje jak wladze koscielne manipulowały wladcami swieckimi by wykorzeniac herezje.
Moc wolności
Grzegorz Ryś0
Okładka ksiązki - Moc wolności

Pan stworzył nas wolnymi - i dzięki temu zdolnymi do miłości Cudowność działania Boga w naszym życiu nie polega ,,jedynie" na tym, że czyni nas On wolnymi...

W Kościele jest miejsce dla wszystkich
Grzegorz Ryś0
Okładka ksiązki - W Kościele jest miejsce dla wszystkich

Kościół, do którego chcemy należeć, jest tutaj Zamieszczone w książce rozmowy z arcybiskupem Grzegorzem Rysiem powstawały na przestrzeni...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk