Infrastruktura transportu. Europa, Polska teoria i praktyka

Infrastruktura transportu jest podstawą rozwoju społeczno-gospodarczego, wpływa bowiem między in. na:

atrakcyjność lokalizacyjną regionów koszty transportu, a w efekcie koszty dostaw i dystrybucji towarów korzyści skali produkcji, umożliwiając dostęp do coraz bardziej odległych rynków zaopatrzenia i zbytu możliwości transferu nowoczesnych technologii produkcyjnych koszty pozyskiwania przez przedsiębiorców zasobów pracy standard życia ludności

Prezentowana książka w sposób kompleksowy i aktualny ujmuje najistotniejsze zagadnienia związane z tą tematyką.

Książkę tę charakteryzują:

uniwersalizm i kompleksowość (przedstawia złożone współzależności

systemów transportowych i gospodarki państwa, regionów itd.),

aktualność i aplikacyjność (prezentuje najnowsze doświadczenia unijnej polityki transportowej i kierunki rozwoju infrastruktury transportu ) fachowość (autorzy są specjalistami o wielkim dorobku naukowo-badawczym i dydaktycznym w zakresie infrastruktury transportu).

Książka Infrastruktura transportu (...) jest w swojej formie i treści dostosowana do nowych wyzwań, takich jak:

globalizacja i regionalizacja innowacyjność zrównoważony rozwój

Jest to podręcznik akademicki, kierowany jednak nie tylko do studentów uczelni technicznych i ekonomicznych (kierunek Transport i pokrewne), ale również przez swoje walory aplikacyjne - do biznesu: firm consultingowych z branży TSL, biur projektowych itd.

Informacje dodatkowe o Infrastruktura transportu. Europa, Polska teoria i praktyka:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2018-02-01