Dizajn jest wszędzie! Drogi rodzicu, drogi dzieciaku, czy myśleliście o tym, jak powstały rzeczy, które
mamy wokół siebie? Kto zdecydował, jak mają działać, z czego mają być zrobione i jak mają wyglądać? Kto
je zaprojektował? Bo właśnie na tym polega projektowanie, czyli dizajn. A zaprojektowane jest naprawdę
wszystko: i rzeczy bardzo małe, jak spinacz do papieru, i te bardzo duże, jak samolot; i te zwyczajne, jak
wiadro, i eleganckie jak perfumy; i rzeczy do ubrania, jak trampki, i do jedzenia, jak cukierki. Wszystko!
100 rzeczy obejrzycie w elementarzu, tysięcy pozostałych szukajcie wokół siebie. Nasza książka też została
zaprojektowana. 25 ilustratorów przygotowało po cztery rysunki, każdy wymyślił je inaczej. Potem grafik
zaprojektował, jak to wszystko ładnie i funkcjonalnie złożyć w całość. Obok obrazków znajdziecie informacje
o autorach ilustracji oraz twórcach rzeczy, które przedstawiają. Przyjemnego oglądania i odkrywania
wszędobylstwa dizajnu!
Ewa Solarz
Ewa Solarz po raz kolejny uświadamia nam, że wszystko, co nas otacza, to dizajn. Autorka wybrała
100 przedmiotów, które z codziennego użytkowania zna niemal każde dziecko i dorosły. Większość
pokazanych rzeczy z czasem weszło do kanonu dizajnu.
Książka ma być pretekstem do wspólnego, dzieci i rodziców, odkrywania wokół siebie świata rzeczy
zaprojektowanych – do ich nazywania i myślenia o nich jako o przemyślanych wynalazkach. Do
uwrażliwienia na przedmioty.
Wybrane przez autorkę obiekty zostały narysowane przez grupę utalentowanych artystów
młodego pokolenia. Tak powstał podwójny elementarz: i dizajnu, i polskich ilustratorów.
Każdy z nich narysował po cztery przedmioty. Prezentujemy je w książce według kolejności
alfabetycznej nazw przedmiotów, jak to w elementarzu. Każdy przedmiot ma swoją metryczkę:
podstawowe informacje dla rodziców (data powstania projektu, nazwisko projektanta), tak aby
dzieci będą mogły dowiedzieć się np. kto zaprojektował słynny scyzoryk szwajcarskiej armii albo
butelkę „Coca-Coli”, albo w którym roku powstały: opakowanie czekolady “Jedyna” czy flakon
perfum “Chanel nr 5″, skuter “Vespa”, czy trampki “Converse”.
Informacje dodatkowe o Ilustrowany elementarz dizajnu, czyli 100 rzeczy narysowanych przez 25 ilustratorów:
Wydawnictwo: Wytwórnia
Data wydania: 2012-10-15