Zbliża się zima i mieszkańcy Hotelu Dziwnego szykują się na jej przyjście. Ale czy wszyscy? Niestety nie! Po Pana Snarfa, dobrego ducha hotelu, przybyli bowiem wysłannicy z jego ojczyzny - Krainy Duchów - którzy muszą go zabrać do domu, gdzie zostanie osądzony za rozliczne wykroczenia, których się dopuścił podczas pracy w hotelu. Katastrofa!
Marietta i przyjaciele zrobią wszystko, by uratować Pana Snarfa! Zaczną od budowy balony, żeby wyruszyć w niebezpieczną podróż do Krainy Duchów, ale prawdziwe kłopoty zaczną się dopiero, kiedy tam dotrą. Bo w tym nieprzyjaznym miejscu wszystko okaże się zabronione: chodzenie po trawnikach, bieganie, śmiech, a nawet kichanie!
,,Duchy w chmurach" to czwarty tom niezwykle popularnej serii dla młodych czytelników. Jej bohaterami są mieszkańcy tytułowego hotelu: Kaki - puchaty, fioletowy i bardzo leniwy stworek; pan Snarf - recepcjonista duch; pan Leclair - szczur książkowy oraz Marietta, pozornie zwyczajna dziewczynka. W ich fantastycznych przygodach pomaga im także Celestyn, chłopiec z sąsiedztwa noszący kapelusz w kształcie grzyba.
Wydawnictwo: Kultura gniewu
Data wydania: 2021-04-13
Kategoria: Komiksy
ZAKAZANA KRAINA
Kolejny tom „Hotelu Dziwnego” i kolejna porcja dobrej zabawy dla całej rodziny. Tak w skrócie można podsumować ten album. „Hotel” z miejsca kupił mnie pierwszym tomem i robi to nadal, a że zabawa jest sympatyczna, barwna i bardzo przyjemnie zilustrowana, trudno nie dać się porwać do tego świata i spędzić trochę czasu z bohaterami.
Gdy mieszkańcy Hotelu Dziwnego szykują się na przyjście zimy, w jego murach zjawiają się goście, a dokładniej wysłańcy z Krainy Duchów. Czego chcą? Zabrać Pana Snarfa do ojczystego kraju i postawić przed sądem. A wszystko w ramach wymierzenia kary za to, czego dopuścił się pracując w Hotelu właśnie!
I tu na scenę wkracza Marietta z całą ekipą. Przyjaciele nie chcą by Snarf skończył w ten sposób i zamierzają ruszyć mu z pomocą. Szybko jednak okazuje się, że nie dotarcie do Krainy Duchów będzie problemem, a przetrwanie w niej. Bo jak tu przetrwać w miejscu, gdzie zakazane jest chyba wszystko, co tylko zakazane być może?
Mieszkańcy Hotelu Dziwnego budzą się z zimowego snu, żeby z przerażeniem stwierdzić, że wiosna jeszcze nie nadeszła. Co więcej, wygląda na to, że zima...
Przeczytane:2021-05-16,
Nakładem Wydawnictwa Kultura Gniewu ukazała się właśnie najnowsza, czwarta już odsłona znakomitego cyklu komiksowego dla dzieci pt. "Hotel dziwny"! I tak, jak to miało miejsce w przypadku poprzednich tomów, tak i tym razem czeka na czytelników moc wielkiej przygody, ciepłego humoru i emocji, które nie pozwolą się nam nudzić choćby przez krótką chwilę. Zapraszam do poznania mojej recenzji tej znakomitej opowieści, która nosi tytuł "Duchy w chmurach!
Przed mieszkańcami Hotelu Dziwnego nastaje czas spokojnych przygotowań do nadchodzącej zimy, który jednak zmąci pewne niezwykłe zdarzenie. Oto bowiem po Pana Snarfa przybywa specjalna drużyna wysłanników z jego ojczystej Krainy Duchów, którzy zamierzają zabrać go ze sobą, by na miejscu osądzić za to, że tak bardzo zaangażował się w powstanie hotelu. Oczywiście jego wierni przyjaciele zrobią wszystko by go uratować, podejmując się m.in. ryzykownej podróży balonem do Krainy Duchów... Jednak nawet gdy już tam dotrą, owa misja ratownicza okaże się niezwykle skomplikowaną, jak i zaskakującą...
Katherine Ferrier i Florian Ferrier - twórcy niniejszego cyklu, zapraszają nas tym tytułem do odbycia kolejnej fascynującej podróży do krainy baśni i fantazji. Tym razem jest to podróż w dosłownym znaczeniu tego słowa, gdyż Marietta i reszta mieszkańców hotelu wyruszają w długą i niezwykłą wyprawę do Krainy Duchów, w której wszystko wygląda zupełnie inaczej, aniżeli w zwykłym świecie. Oczywiście, po drodze przychodzi zaznać im - i tym samym nam, wiele przygód, zabawnych sytuacji oraz pięknej lekcji życia o tym, że każdy ma prawo robić i być tym, kim tylko zechce.
Fabuła komiksu opiera się na prostym scenariuszu wydarzeń, który jednak potrafi sobą zaciekawić, zaintrygować i rozweselić czytelnika. Ot, mamy przedzimową scenerię, nagłe pojawienie się wysłanników z Krainy Duchów oraz uprowadzenie Pana Snarfa, co stanowi punkt zwrotny w tej relacji. Wtedy bowiem rozpoczyna się niezwykła misja ratunkowa, która wiedzie naszych bohaterów do przedziwnego świata duchów, gdzie to obowiązują zaskakujące prawa i ograniczenia - na czele z zabronieniem biegania, śmiania się, a nawet kichania! Naturalnie, wtedy też nastaje czas wielkich emocji, zabawnych chwil i wartkiej akcji, która towarzyszy nam aż do pięknego happy endu.
Treści tej dopełnia, a w zasadzie wyraża ją obrazem, ilustracyjna szata tej pozycji. Jej autorka w osobie Katherine Ferrier, oddała w ręce czytelników niezwykle malownicze, bajkowe, pociągnięte lekką i płynną kreską, a przy tym również i szczegółowe rysunki, której ujmują nas swoim bajkowym klimatem. To także piękne dla oka, przebogate w swej ofercie i świetnie dobrane kolory, które wraz z udanym kadrowaniem i całościowym, efektownym wydaniem tego tytułu, czynią go niezwykle atrakcyjnym wizualnie dla każdego dziecięcego odbiorcy.
Oprócz ciekawej fabuły i pięknych ilustracji, mamy tu również intrygujących bohaterów i niezwykły obraz świata fantazji. Ludzkie dzieci, duchy, mówiące zwierzęta i wszelkie inne baśniowe postacie, cechuje dobre serce, ujmująca naiwność, ale też i odwaga oraz gotować do poświęcenia dla innych, czym zjednują sobie nas od pierwszych chwil. Co zaś do miejsca akcji, to zarówno sam niezwykły hotel, jak i ukazana tu Kraina Duchów, oczarowują nas swoją niezwykłością, odmiennością od realnego świata oraz komediowym anturażem, który jest tyleż zabawny dla czytelnika, co i w pełni bezpieczny.
Jeśli miałabym wskazać na pozycję reprezentującą sobą kwintesencję komiksowej bajki, to bez wahania wybrałabym właśnie ten cykl i tę jego najnowszą odsłonę. Otóż mamy tu absolutnie wszystko, co ów literacki nurt winien sobą reprezentować - baśniową fantastykę, przyjaznych bohaterów, piękne i nie uwzględniające żadnych ograniczeń wyobraźni światy, jak i wreszcie ciepłe emocje oraz ważną lekcję życia. Całości efektu dopełnia naturalnie bajkowa i piękna dla oka szata ilustracyjna, którą nie można się nie zachwycić.
Komiksowa opowieść pt. "Hotel dziwny. Duchy w chmurach", to znakomita, zabawna, klimatyczna i gwarantująca swoją lekturą wspaniałą zabawę, pozycja. To opowieść, która utrzymuje równie wysoki poziom poprzednich części, a jednocześnie też i może być odbierana jako osobna historia, którą mogą się zaczytywać także ci czytelnicy, którzy nie poznali poprzednich tomów serii. Ze swej strony gorąco was zachęcam do sięgnięcia po ten komiks, który sprawdzi się świetnie również jako prezent na nadchodzący Dzień Dziecka. Polecam!