Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu?
Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, ,,przywraca do życia" dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce.
Ponad 60 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki - to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe!
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2023-10-25
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 256
Lubicie ciekawostki kulinarne? Jeśli tak to ta książka jest dla was!
Czy z książki kucharskiej można wynieść coś więcej niż pomysł na smaczny obiad? Czy taka pozycja może zainteresować miłośnika historii? Czy książkę, którym głównym tematem jest jedzenie, można napisać z pasją i poczuciem humoru? Okazuje się, że tak! Max Miller stworzył kulinarną perełkę, pełną przepisów, anegdot i historycznych ciekawostek – nie zabraknie w niej nawet wampirów. Celem napisania tej książki było wskrzeszenie historii i przywrócenie pierwotnych przepisów – co jak się okazało, wcale nie było łatwe. Historia od kuchni to nie jest zwykła książka kucharska, która pomoże nam urozmaicić swoje codzienne menu. To jedna z ciekawszych książek z tego gatunku, jakie miałam okazje przeglądać. Znajdziecie w niej ponad 60 przepisów wraz z dokładnymi historycznymi recepturami z różnych epok i fenomenalne zdjęcia smakowicie wyglądających potraw. Jestem zauroczona szatą graficzną tej książki – załączone dzieła sztuki uzupełniają całość i cieszą oko. Tę książkę można kupić choćby tylko po to, by poznać ciekawostki z całego świata – od kuchni.
PS Wiedzieliście, że słynny świąteczny pudding musi dojrzeć i trzeba przygotować go odpowiednio wcześniej? W Anglii wybrano odpowiedni dzień na jego przygotowanie – wypada on miesiąc przed świętami. Mało tego! Gotowany pudding stanowi świetny prezent przesyłany z daleka – można go przygotować pół roku wcześniej i wysłać znajomemu, który mieszka daleko, a on i tak przetrwa podróż. Dobrze ugotowany pudding przetrwa nawet kilkumiesięczną podróż!
Ostatnio w moje ręce trafiła książka pt. "Historia od kuchni" amerykańskiego kucharza i youtubera, który prowadzi kanał Tasting History with Max Miller. Mężczyzna łączy w nim treści kulinarne i historyczne. Niesamowite jest to jak odtwarza dawne przepisy i opowiada związane z nimi historie. W tej książce poznacie ciekawe przepisy od starożytności do XX wieku.
Max Miller Miller zabiera swoich czytelników w kulinarną i smakowitą podróż pełną historycznych ciekawostek. Łatwo odnajdziecie w spisie treści to co Was interesuje. Autor precyzyjnie opisuje czynności po kolei oraz podaje przepisy na daną potrawę. Duża baza przepisów, ciekawostki i pięknie wydana książka. Fotografie są bardzo inspirujące.
Macie ochotę poeksperymentować w kuchni?
Koniecznie sięgnijcie po tę książkę.
Gwarantuję Wam prawdziwą ucztę podniebienia.
Jestem zachwycona!
Idealna książka na prezent.
Polecam!
BRUNETTE BOOKS
Przeczytane:2024-01-21, Ocena: 6, Przeczytałam,
Przepięknie wydana w twardej oprawie. Przed wami książka kucharska a w niej sześćdziesiąt pięć oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku. Książkę napisał amerykański kucharz i youtuber, który był również aktorem głosowym. Wewnątrz mamy odtworzone dawne przepisy i związane z nimi historie. Dzieli się na kilka działów, pierwszym jest Świat starożytny, drugim Wyspy Brytyjskie, następnie Europa kontynentalna, Bliski i daleki Wschód oraz Nowy Świat. Poznając powód napisania tej książki kolejny raz przekonałam się, że było dla niego zaplanowane to, czego dokonał, ale by poznać więcej szczegółów musicie przeczytać ją sami:-)
Powiem wam, że ta książka totalnie mnie zaskoczyła. Po pierwsze, nie wiedziałam, że na świecie istniało takie zwierzę jak owca gruboogonowa, której ogon wyglądał jak zaokrąglona końcówka wielkiego aligatora! W tym poznałam też przepis na gulasz jagnięcy. Opisany został przedział na porcje i czas wykonania, a później sam przepis, który był bardzo dokładny i nawet jeśli coś wychodziło by nie tak, to i na to było zwrócenie uwagi. Co ciekawe, przepisy z 1740 roku p.n.e. zapisywane były na babilońskich tabliczkach w ogromnie skrótowej wersji. Strona 22 zaserwowała mi wiedzę na temat ciasta z orzechów tygrysich, a po drugiej stronie receptura była przedstawiona obrazkowo i to na ścianach grobowca Rechmirego, wezyra i głównego doradcy faraonów. Oczywiście te przepisy nie są ustawione chronologicznie. Ciekawostką była też dla mnie magiczna mikstura z 700 roku p.n.e. ze starożytnej Grecji, która pozwalała na obcowanie z bogami, czyli takie dzisiejsze narkotyki. Oprócz apetycznych zdjęć dotyczących przepisów ujrzymy też zdjęcia ważnych w dawnych okresach ludzi, obrazów, monet, restauracji, jaskiń, grobowców, kodeksów, kuchni, zajęć z gotowania oraz władców. Dawne fotografie są hipnotyzujące, gdyż nigdy wcześniej o tych wydarzeniach nie słyszałam, a zdjęcia dań niemal wydzielają z siebie cudowny aromat. Pięknie opisana, zaczynając od suchego przepisu na tabliczce, opisu jak wykonać prawidłowo, po ciekawostki z czasu i historii z daniem serwowanym w tamtym okresie czasu. Mądra, pouczająca i zachwycająca!