Historia koreańskiej myśli konfucjańskiej

Historia koreanskiej mysli konfucjanskiej jest ksiazka laczaca w sobie wymiar kulturowy oraz historyczno-intelektualny, co ma na celu ukazanie roznorodnosci i zlozonosci koncepcji wystepujacych w koreanskim konfucjanizmie. Poniewaz idee filozoficzne byly zywe i praktykowane w spoleczenstwie koreanskim na przestrzeni calej jego historii, uchwycony zostal takze caly mechanizm, w ktorym koreanska mysl konfucjanska byla laczona ze spoleczno-politycznymi uwarunkowaniami, co wplynelo na jej charakter. Ksiazka ta moze pomoc polskiemu czytelnikowi zrozumiec, w jaki sposob konfucjanizm koreanski - specyficzny i niezwykle skomplikowany, rowniez w skali swiatowej - uformowal koreanskie normy etyczne i stal sie waznym kulturowym czynnikiem ksztaltujacym wspolczesna swiadomosc Koreanczykow.

Informacje dodatkowe o Historia koreańskiej myśli konfucjańskiej:

Wydawnictwo: Kwiaty Orientu
Data wydania: 2014 (data przybliżona)
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: 한국종교사상사2: 유교사상사 부분 [Hangukjonggyosasangsa2: yugyosasangsa bubun]
Język oryginału: koreański
Tłumaczenie: Haesung Lee, Dorota Baranska

Tagi: korea popularnonaukowe naukowe konfucjanizm

Kup książkę Historia koreańskiej myśli konfucjańskiej

Historia koreańskiej myśli konfucjańskiej - opinie o książce

Solidne kompendium – to na pewno. Jest to jednak pozycja stricte naukowa, bardzo ciężka dla laika, który moim zdaniem nie wyniesie z niej wiele na temat samej filozofii konfucjańskiej, przytłoczony ilością nazwisk myślicieli i obcych nazw.
Duży minus za przypisy. O ile mogę zrozumieć, że wypisywano odniesienia za każdym rodziałem, bo było ich naprawdę dużo, nawet jeśli było to niewygodne dla czytelnika, o tyle błędy w oznaczaniu poszczególnych odwołań zdarzyły się kilkukrotnie. Sama numeracja z podziałem na rzymskie i arabskie cyfry też niekoniecznie konsekwentnie odnosiła się osobno do litetatury i wyjaśnień autora