Historia i fantastyka

Kiedy do rozmowy zasiadają: najwybitniejszy przedstawiciel polskiej fantasy oraz znany historyk literatury i dziennikarz, muszą posypać się iskry. Rozmowy Stanisława Beresia z Andrzejem Sapkowskim to zapis spotkania dwóch indywidualności, odmiennych intelektualnie, światopoglądowo, a nawet charakterologicznie.

Informacje dodatkowe o Historia i fantastyka:

Wydawnictwo: SuperNowa
Data wydania: b.d
ISBN: 83-7054-178-X

Kup książkę Historia i fantastyka

Historia i fantastyka - opinie o książce

Avatar użytkownika - Anna_Valerious
Anna_Valerious
Przeczytane:2014-04-21, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2014,
Wypożyczyłam ją z czystej ciekawości. Nie udało mi się nigdy przeczytać żadnej książki Sapkowskiego, chociaż bardzo chciałam. Byłam ciekawa jego fantazji i formy, jaką posługuje się, pisząc. Praktycznie wszystko mnie zaskoczyło. Wiedza autora wydała mi się bardzo rozległą. Mówił spójnie, ciekawie, inteligentnie. Możliwe, że nie zawsze podobały mu się pytania, a swoje rozgorączkowanie jak najbardziej okazywał w toczącej się rozmowie, ale i tak czytało się bardzo fajnie, a charakteru nie zamierzam oceniać pod siebie. W każdym razie dużo się dowiedziałam, także o samej sadze wiedźmińskiej (której autor nie lubi nazywać "sagą"), a także poznałam świat fantastyki, jego związek z historią, czy spotkania z fanami, którzy bywają bardzo wymagający i rzetelni w swoich pasjach.

Jeśli zaakceptujemy kąśliwość autora, jego upartość oraz manierę odpowiadania na pytania, jako guru polskiej fantastyki otrzymamy ciekawą rozmowę o książkach, historii i współczesnej popkulturze.

Avatar użytkownika - danutka
danutka