Poznaj zło w najczystszej i najbardziej fascynującej postaci! Po kultowym Milczeniu owiec i Czerwonym smoku to kolejne spotkanie z demonicznym Hannibalem Lecterem.
Potężny, hipnotyczny, całkowicie oryginalny Hannibal to uczta dla wyobraźni.
Przygotuj się na podróż do piekła...
,,Bezlitosny - potwornie przerażający". Los Angeles Times
,,Przygotuj się na jazdę bez trzymanki - ta książka wystraszy cię na śmierć". Denver Post
,,Kup tę książkę w piątek, zamknij wszystkie okna i drzwi, a zanim nastanie poniedziałek, będziesz mógł zasnąć tylko przy włączonym świetle". Newsday
Siedem lat po brawurowej ucieczce z więzienia, doktor Hannibal Lecter przebywa pod fałszywym nazwiskiem we Florencji. Manson Verger, szósta ofiara doktora psychopaty - choć udało mu się ująć z życiem - został trwale okaleczony. Mężczyzna pała żądzą zemsty, wyznaczył za głowę Lectera wysoką nagrodę. Skorumpowany włoski policjant przekazuje Vergerowi informację o miejscu pobytu doktora, lecz próba schwytania kończy się fiaskiem. Lecter uwalnia się z zasadzki, jak zwykle zostawiając za sobą liczne trupy.
Tymczasem agentka FBI Clarice Starling, która dzięki pomocy Lectera odniosła swój pierwszy wielki sukces, po nieudanym nalocie narkotykowym zostaje zawieszona w obowiązkach. Lecter, który od dawna się nią interesował, pisze do niej list ze słowami pociechy. Mason Verger dowiaduje się o tym i postanawia wykorzystać agentkę jako przynętę. Udaje mu się schwytać doktora żywcem. Jednak Starling, która była świadkiem porwania, z niewiadomych powodów wyrusza doktorowi na ratunek...
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2019-05-22
Tytuł oryginału: Hannibal
Trzecia część serii o Hannibalu Lecterze.
Dość długo ją czytałam, bo prawie dwa tygodnie, ale warto było. Dla mnie rewelacja.
Poznajemy Lectera, jego zamiłowanie do sztuki, opery, win. Jego niesamowite zmysły węchu i smaku. Jego inteligencję, kulturę, spostrzegawczość, precyzyjność i pedantyzm... .
Drugie skrzypce gra ofiara Lectera - Manson Verger, który pała żądza zemsty za krzywdę, którą mu dr Hannibal wyrządził. Ciekawa postać, również przerażająca i okrutna.
Autor w niesamowity sposób buduje napięcie. Akcja rozgrywa się głównie w Waszyngtonie i przepięknej Florencji. Opisy miejsc we Włoszech są tak szczegółowe, że czytelnik czuje jakby sam tam był.
Plusem dla mnie też jest zastosowana gdzieniegdzie zaskakująca narracja, dzięki której widzimy doktora jakby był obok nas; jak przemieszcza się od fortepianu do fotela mijając nas zaledwie o kilka milimetrów. Czuje się jego obecność, wow.
Ekranizację wielokrotnie widziałam, ale pierwowzór literacki jest dla mnie o wiele mroczniejszy i bardziej przerażający, bo poznajemy myśli doktora, jego wspomnienia: ukochanej siostry Miszy i czasy II wojny światowej. Ponadto wyjaśnione jest również dlaczego dla niego agentka specjalna Starling jest tak szalenie ważna.
Wspomnę jeszcze o różnicach między filmem a książką, które mnie mocno zaskoczyły.
1. Śmierć Vergera.
2. Siostra Vergera, która w książce odgrywa ważną rolę, a w filmie jest całkowicie pominięta.
3. Samo zakończenie- daje do myślenie i zostawia czytelnika w pewnym zawieszeniu.
Podsumowując, dla mnie jest to najlepsza część o Hannibalu Lecterze (pozostaje mi jeszcze ostatnia- IV część, której również jestem bardzo ciekawa).
Zdecydowanie polecam. Ocena 6/6.
Clarice Starling, młoda adeptka Akademii FBI w Quantico, rozpoczyna staż w sekcji behawioralnej Biura, zajmującej się seryjnymi zabójstwami. Jej...
Zwieńczenie kultowej serii z najbardziej nurtującą postacią w literaturze - Hannibalem Lecterem Powieść przedstawia młodzieńcze lata geniusza zbrodni...
Przeczytane:2017-05-15,