Gwałt. Głos kobiet wobec społecznego tabu

To nie jest książka o gwałcie. Nie przeczytasz o tym, co ktoś mi zrobił, i co inni zrobili innym kobietom. To jest książka o tym, co dookoła aktu gwałtu, co mimo, że leży poza samym gwałtem, dla ofiar również staje się jego treścią. Jest o tym, z czym zderza się kobieta po doświadczeniu gwałtu - o reakcji patriachalnego, seksistowskiego społeczeństwa, piętnującego i uciszającego ofiary, wraz z jego nie działającymi dla dobra ofiar instytucjami policji i sądu. Jest też o tym, czego uczymy się w domu, w szkole, z mediów, z reklam o przemocy, gwałcie, seksie, kobietach, mężczyznach i relacjach między nimi. Jest on tym, czego uczy się kobieta, zanim doświadczy przedmioty seksualnej, czego uczy się mężczyzna, zanim zgwałci, i czego uczy się reszta, niereagująca i potępiająca ofiarę. To jest książka o tym, co sami i same sobie robimy.

Informacje dodatkowe o Gwałt. Głos kobiet wobec społecznego tabu :

Gwałt. Głos kobiet wobec społecznego tabu - opinie o książce

Avatar użytkownika - Faustyna
Faustyna
Przeczytane:2016-05-27, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 ksiązki 2016, psychologia,
Książka bardzo wnikliwa, bardzo merytoryczna odwołuje się do wielu badań,statystyk wreszcie relacji samych poszkodowanych. Pokazuje gwałty na kobietach nie tylko jako jednostkowe fakty ale szeroki problem z dużym przyzwoleniem społecznym w naszym kraju. Obnaża mechanizmy przerzucania winy na ofiary. Najczęstsze wyobrażenie gwałtu to kobieta wyzywająco ubrana, idąca sama w ciemnej uliczce, późno w nocy. A sprawca to osoba nieznajoma, jakiś chory człowiek, który nie ma rodziny, jest po za nawiasem społeczeństwa i chce po prostu seksu. Książka łamie te mity pokazuje kim najczęściej jest sprawca gwałtu, jakie są jego motywy, w jakich okolicznościach gwałty dokonują się najczęściej i kim najczęściej jest ofiara. Książka obnaża ignorancję i brak przygotowania do pracy z ofiarami zarówno personelu medycznego, policji jak i sądów. Czytając narasta w nas złość, zażenowanie.
Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;