Mroczne miasto bezdomnych, prostytutek i handlarzy kobiet. Żywy portret międzywojennej Warszawy.
Jaka była Warszawa międzywojnia? Czy romantyczny, ciepły obraz przedwojennego przestępcy ze stolicy ma coś wspólnego z ówczesną rzeczywistością?
Opierając się na wielu szerzej nieznanych źródłach historycznych, Paweł Rzewuski kreśli żywy portret warszawskiego marginesu. Opisuje przyczyny biedy i niektórych przestępstw, problem prostytucji oraz handlu kobietami, a także najgłośniejsze morderstwa, przestępstwa i oszustwa rozgrywające się w ,,Paryżu Północy".
Wciągająca opowieść o niechlubnym życiu Warszawy, pełna wyrazistych postaci i wstrząsających historii. Czyta się jak najlepszą powieść sensacyjną i kryminał w jednym.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2019-10-16
Kategoria: Historyczne
„Kryptonim Banany" – nowa książka Davida Walliamsa przedpremierowo w specjalnej, limitowanej wersji!
Z kim w czasie studiów mieszkał na stancji Witkacy? Który polski matematyk mógł zapłacić karierą za udział w antycarskich demonstracjach? Który z wielkich...
Gdzie można było znaleźć płatną miłość? Kto jej szukał? Z jakim ryzykiem się to wiązało? Kim były prostytutki i skąd brali się ich opiekunowie? Jakie...
Przeczytane:2025-01-26, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 52 książki 2025,
Większość książek, które czytałam o Dwudziestoleciu Międzywojennym raczej gloryfikowało tę epokę zaznaczając, że było ciężko, bo kraj podnosił się po latach zaborów i może nie wszystko wychodziło idealnie, ale Polska się rozwijała i gdyby nie wojna bylibyśmy na poziomie innych Zachodnich państw. Przedwojenna Warszawa ponoć była piękna, budowano tam drapacze chmur (Prudential), supernowoczesny gmach Dworca Głównego, powstawały nowe, eleganckie sklepy i restauracje. Warszawa aspirowała do miana miasta nowoczesnego i dynamicznie się rozwijającego. Miała być "Paryżem Północy". Była też druga Warszawa, ta biedna i zacofana, w której kwitła przestępczość. Właśnie tej drugiej Warszawie Paweł Rzewuski poświęcił swoją książkę.
Muszę przyznać, że wiele rzeczy opisanych przez autora w tej pozycji mnie zszokowało, chociażby rozmiary prostytucji, albo że dokonywano rocznie tylu morderstw co obecnie, ale teraz stolica liczy sporo więcej mieszkańców.
Najbardziej mieszkańcom Warszawy dawała się we znaki bieda, a z biedy wynikały inne patologie. Normą było mieszkanie dwóch-trzech rodzin w jednej izbie, a więc kilkunastu osób. Pensje były niskie, a bezrobocie bardzo wysokie, z tego też powodu mnóstwo kobiet trudniło się prostytucją. Rósł odsetek osób bezdomnych, a niektóre noclegownie jeszcze pogłębiały degenerację społeczeństwa. Jako ciekawostkę dodam, że za pobyt w noclegowniach trzeba było płacić. Bieda doprowadzała też do ogromnej liczy samobójstw. Kwitł handel kobietami, które pod pozorem pracy jako służące były porywane i wywożone za granicę, głównie do Azji, czy Ameryki Południowej. Kwitło w najlepsze życie przestępcze.
"Grzechy Paryża Północy" to bardzo ciekawa książka opowiadająca o wielu nieznanych mi wcześniej faktach i na każdym kroku uświadamiająca jak współcześnie żyjący człowiek ma łatwo w życiu w porównaniu z ludźmi żyjącymi w II RP, gdzie nędza, bezdomność, przemoc, również wobec dzieci nikogo praktycznie nie obchodziła.
Pozycja napisana przystępnym językiem. Warto przeczytać. Polecam.