Granatowa krew

Kryminał metroseksualny!

Robert Nemhauser - komisarz, kucharz, ojciec i partner w jednym! Niekoniecznie w tej kolejności ;)

Drżyjcie mordercy, Nemhauser nadchodzi. To znaczy najpierw wkracza jego partner Mario, który nie przebiera w słowach, a na dzień dobry wali pięścią w brzuch. Komisarz Nemhauser, człowiek łagodny, świetny kucharz, mąż i ojciec, stosuje inne metody. Absolwent historii z długimi rudymi lokami wygląda jak doktorant z uniwersytetu, a nie funkcjonariusz stołecznej komendy. Gdy wstępował do policji, marzył, że będzie jak druga agentka Sterling, ale od lat tonie w papierkowej robocie. A on chciałby wielkiego śledztwa, tajemniczego mordercy, niejasnych poszlak i nagłego olśnienia…

Gdy szef zleca mu, by przyjrzał się sprawie sprzed dwóch miesięcy, już zresztą zamkniętej, Nemhauser nawet nie przypuszcza, że wdepnie w sam środek wielkiej polityki, wielkich pieniędzy i wielkiej tajemnicy.

Ambicje autora są większe niż przedstawienie opowieści o zbrodni i zamieszanych w nią elitach. Dwoma bardzo istotnymi tematami są: Warszawa i historia. Ta ostatnia to zarówno historia odnosząca się do faktów, do rzeczywistości PRL-u, jak i wspomnienie osobistej przeszłości.

Ewa Kretkowska

Wiktor Hagen urodził się na początku lat 70. w Polsce. Matka była Polką, ojciec Francuzem. Pierwsze lata życia spędził w Kairze i Aleppo. Mieszkał na zmianę we Francji i w Polsce. Studiował antropologię kultury na uniwersytecie w Aix-en-Provence. Po ukończeniu studiów pomagał przyjacielowi prowadzić restaurację w Paryżu. Spędził kilka miesięcy w Indiach, kręcąc filmy dokumentalne i robiąc zdjęcia dla polskich i zagranicznych pism ilustrowanych.

Jest pasjonatem gotowania w różnych stylach oraz fotografii. Z przekonania alterglobalista, zapalony podróżnik i zwolennik domowego ciepła, nieustannie stara się pogodzić te sprzeczności. Interesuje się psychologią, historią jedzenia, historią zbrodni, lubi również literaturę dziecięcą. Na stałe mieszka w Polsce.

Współczesny kryminał warszawski, Granatowa krew, pierwszy tom z serii o komisarzu Nemhauserze, to jego debiut.

Informacje dodatkowe o Granatowa krew:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2010-10-20

Kup książkę Granatowa krew

Granatowa krew - opinie o książce

Avatar użytkownika - morgit
morgit
Przeczytane:2013-06-12, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2013, Mam,
Lubię kryminały, po ten sięgnęłam zupełnie przypadkiem - cóż to za autor? I wiem już, że sięgnę po raz kolejny. Smaczkiem jest fakt, że akcja rozgrywa się w mojej Warszawie.
Avatar użytkownika - Slavek
Slavek