Grafika dla smyka

Wśród licznych ćwiczeń rozwijających przeznaczonych dla dzieci w wie- ku przedszkolnym ważne miejsce zajmują ćwiczenia rozwijające koordynację wzrokowo-ruchową. Wpływają one korzystnie na przygotowanie dziecka do pisania.

Moje propozycje ćwiczeń polegające na rysowaniu po wykropkowanych konturach zawierają tematy bliskie małym dzieciom, a zarazem są interesują- ce i przyciągają ich uwagę. Wśród propozycji znajdują się sylwety, które można wykorzystać do różnego rodzaju zajęć – zarówno w pracy indywidualnej z całą grupą, jak i do prowadzenia zajęć rewalidacyjnych z dziećmi niepełno- sprawnymi.

Przygotowane przeze mnie karty pracy można wszechstronnie wykorzystać w pracy z przedszkolakami, a także w edukacji wczesnoszkolnej. Dzieci oprócz rysowania po śladach mogą kolorować kredkami lub farbami powstałe sylwety, wycinać je oraz tworzyć różne scenki tematyczne. Karty pracy służą także rozwijaniu mowy i myślenia, kształtowaniu pojęć ogólnych i szczegółowych, przybliżaniu wiedzy o środowisku przyrodniczym.

Przygotowane przeze mnie propozycje cieszą się ogromnym zainteresowaniem ze strony nauczycieli. Mogą stanowić cenną pomoc do prowadzenia systematycznej pracy z dziećmi w przedszkolu oraz w domu.

Autorka

Informacje dodatkowe o Grafika dla smyka :

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: 2012-02-14
Kategoria: Pedagogika
ISBN: 978-83-7587-884-4

Kup książkę Grafika dla smyka

Grafika dla smyka - opinie o książce

Grafika dla smyka - zwierzaki. Kropkowanki dla dzieci
Małgorzata Wójtowicz0
Okładka ksiązki - Grafika dla smyka - zwierzaki. Kropkowanki dla dzieci

Kropkowanki dla dzieci pt. Zwierzaki to drugi zestaw ćwiczeń rozwijających koordynację wzrokowo-ruchową. Zestaw ten zawiera propozycje ćwiczeń polegające...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;