Google. Ćwiczenia praktyczne

Wszyscy wiemy, że w Internecie można znaleźć informacje na każdy temat. Jednak znalezienie odpowiedniej strony wśród milionów witryn może stanowić pewien problem. Na szczęście, podczas wyszukiwania informacji możemy skorzystać z wyszukiwarek, z których najpopularniejszą i najpotężniejszą jest Google. Nazwa, pochodząca od słowa "gogol" -- określenia liczby mającej postać jedynki ze stoma zerami -- ma odzwierciedlać jej złożoność. Google powstało w 1998 roku i niemal od razu zyskało status najbardziej efektywnego mechanizmu przeszukującego sieć. Pozwala na przeszukiwanie ponad 8 miliardów stron internetowych, ponad miliarda obrazów i prawie 900 milionów wiadomości. Należy jednak wiedzieć, jak szukać.

Książka "Google. Ćwiczenia praktyczne" to przewodnik po ogromnych możliwościach najpopularniejszej obecnie wyszukiwarki internetowej. Dzięki zawartym w niej ćwiczeniom nauczysz się tworzyć złożone kryteria wyszukiwania i interpretować jego wyniki. Dowiesz się także, jak korzystać z paska narzędzi Google.

Konfiguracja Google Proste wyszukiwanie Złożone kryteria wyszukiwania Przeszukiwanie zasobów graficznych sieci Przeglądanie archiwów list dyskusyjnych Pasek narzędzi Google Informacje o twórcach Google i ich firmie

Po przeczytaniu tej książki uwierzysz w hasło mówiące "jeśli nie ma czegoś w Google, to nie ma tego w Internecie".

Informacje dodatkowe o Google. Ćwiczenia praktyczne:

Wydawnictwo: Helion