Gombrowicz i Buenos Aires

Jest sierpień 1939 roku. Witold Gombrowicz wsiada na pokład statku „Chrobry, zmierzającego do wybrzeży Argentyny. Podczas rejsu dowiaduje się o hitlerowskiej napaści na Polskę. Postanawia zostać w Buenos Aires. Wiele lat później śladami pisarza wyrusza Laura Pariani. Poznaje niezwykłą atmosferę Buenos Aires i odkrywa tajemnicę hiszpańskiego przekładu Ferdydurke i czar miejsca, którego nie zdoła zapomnieć. Literackiem świadectwem tego wyjątkowego spotkania jest powieść o Witoldzie Gombrowiczu – pisarzu, człowieku, emigrancie.

Gombrowicz i Buenos Aires, to powieść, a raczej psychologiczny portret pisarza namalowany przez włoską pisarkę Laurę Pariani. Autorka, rozmiłowana w Gombrowiczu i Buenos Aires, dyskretnie śledzi drogi i poczynania pisarza, motywy jego działania oraz ludzi z którymi się stykał. Umiejętnie oddane realia obyczajowe i polityczne Argentyny lat czterdziestych, kiedy do władzy dochodził J.Peron, a Evita stawała się ludową świętą, stanowią dodatkowy walor powieści, która jest pierwszą próbą uczynienia z Gombrowicza postaci literackiej.

Laura Pariani (ur.1951 ) – pisarka włoska, debiutowała w 1993 roku zbiorem krótkich opowiadań, za które zdobyła włoską nagrodę literacką Grinzane Cavour Prize. Kolejne książki przyniosły jej uznanie krytyków i liczne nagrody literackie.

Informacje dodatkowe o Gombrowicz i Buenos Aires:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie