BESTSELLEROWA AUTORKA POWIEŚCI OBYCZAJOWYCH
Jak być kobietą sukcesu w świecie zdominowanym przez mężczyzn?
Spencer od zawsze wiedziała, że jej przeznaczeniem jest przejąć rodzinny biznes. Dom towarowy Brooke's został założony przez jej dziadka w 1920 roku i stał się najbardziej luksusowym i prestiżowym miejscem w Nowym Jorku.
Kobieta szybko wychodzi za mąż, chcąc wypełnić pustkę po śmierci dziadka. Gdy jej mąż nalega na sprzedaż firmy, Spencer za wszelką cenę chce chronić imperium i decyduje się na rozwód, zostając sama z dwójką dzieci.
Gdy firma wpada w kłopoty finansowe, oferta biznesowa od bogatego inwestora wydaje się być odpowiedzią na wszystkie problemy. Spencer staje przed trudnym wyborem - zaryzykować stratę rodzinnego biznesu czy uzależnić przyszłość firmy od jego decyzji? A może Mike i jego propozycja są tym, czego potrzebowała?
,,Godni przeciwnicy" to przejmująca opowieść o kobiecie biznesu, której przeznaczenie daje szansę, by obdarzyć zaufaniem kogoś więcej niż tylko samą siebie.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-06-28
Zdziwiliby się bywalcy bogatych nowojorskich salonów, gdyby dowiedzieli się, co robi jedna z najwspanialszych ozdób ekskluzywnych przyjęć...
Wszystko zaczyna się pewnej nocy w Paryżu, gdy grupa przyjaciół zasiada do wspólnej kolacji pod gołym niebem. Na koniec spotkania wypuszczają...
Przeczytane:2023-08-28, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2023, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2023, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, 52 książki 2023, polecam, MOJE ROZCZAROWANIE,
Kiedyś sięgałam po książki znanej z wciągających romansów Danielle Steel w ciemno. Teraz nie zawsze z entuzjazmem to robię, po niezbyt satysfakcjonującej powieści pt.: Wyzwanie. Jednak ponownie dałam szansę tej pisarce. Przeczytałam Godnych przeciwników. Książka została ogłoszona Bestsellerem ,,New York Timesa". Niestety nie do końca spełniła moje oczekiwania. Spodziewałam się raczej gorącego romansu, w którym iskrzy od emocji i uczucia. Tymczasem jest to raczej opowieść o zmaganiach kobiety, którą życie zmusza do zmian. Fabuła strasznie się dłużyła. Autorka stosuje długie opisy różnych sytuacji życiowych Spencer i innych postaci. Na plan pierwszy wysuwa się prowadzenie przez Spencer sklepu. Nie przyjmuje do wiadomości, że czasy się zmieniły, a wraz z nimi warunki funkcjonowania firm. Świat idzie do przodu, a ona wciąż kultywuje dzieło dziadka metodami sprzed 100 lat. Jej sklep wprawdzie ma swój klimat, ale coraz bardziej czuć wkraczającą nowoczesność i możliwości, dzięki którym sprzedaż artykułów może trafić do większej ilości osób.
Godni przeciwnicy to lektura na jeden wieczór. Toczy się spokojnie, chociaż nie brakuje w niej też dramatycznych wydarzeń. Jednak autorka nie nakreliła tych emocji zbyt sugestywnie, więc raczej nie wzbudziły ekscytacji. Wątek romansu jest bardzo blady, jakby przy okazji innych wydarzeń, dziejący się w tle. Nie odczułam między bohaterami jakiejś chemii, pożądania czy namiętności i wszystko pod tym względem toczy się zbyt szybko i pobieżnie. Jest to bardziej opowieść o kobiecie, która zmaga się z przeciwnościami losu i za wszelką cenę chce zachować dawne zasady we współczesnym świecie. Podąża cały czas pod prąd, nie potrafi być elastyczna, a to z kolei nie jest dobre dla rozwoju firmy. Jej historia pokazuje też, że nie jest łatwo samemu podążać przez życie, a znacznie lepiej jest, gdy znajdzie się odpowiedniego dla siebie partnera, nie tylko biznesowego.