Czerwiec 1993 roku. Statek handlowy Golden Venture osiada na mieliźnie nieopodal wybrzeży Nowego Jorku. Na pokładzie znajduje się dwustu osiemdziesięciu sześciu obywateli Chin, są skrajnie wyczerpani i odwodnieni. Próbują przedostać się na ląd. Części nie udaje się dopłynąć do brzegu. Ci, którzy przeżyją, będą się starać o azyl, na ogół jednak bezskutecznie - najpierw zostaną rozsiani po więzieniach, a potem deportowani.
Dla Patricka Raddena Keefe'akatastrofa statku staje się kanwą wielowątkowej opowieści o nielegalnej chińskiej migracji do Stanów Zjednoczonych. Odsłania kulisy szmuglerskiego podziemia, którym kieruje charyzmatyczna Siostra Ping - shetou,,,głowa węża". To ona umożliwiła przyjazd do USA co najmniej czterem tysiącom swoich rodaków, budując w ten sposób przemytnicze imperium warte czterdzieści milionów dolarów.
Wnikliwy reportaż Keefe'a powstał na podstawie ponad trzystu wywiadów z przemytnikami, agentami FBI i politykami. To benedyktyńska praca na źródłach, ale z prawdziwie hollywoodzką dramaturgią; wartko napisana historia kryminalna, a jednocześnie ważny głos w gorących dyskusjach o polityce migracyjnej.
,,Połączenie ,,Ojca chrzestnego" i ,,Chinatown". Strzelaniny, bezwzględni gangsterzy, całe góry gotówki - tylko że to wszystko wydarzyło się naprawdę." ,,Time"
,,Wspaniale opowiedziana historia, pełna napięcia i nieoczekiwanych zwrotów akcji, która chwilami przywodzi na myśl powieści Johna le Carré." ,,The Washington Post"
,,Keefe kreśli losy międzynarodowej przestępczyni, równocześnie jednak tworzy historię o tym, co najbardziej amerykańskie - o nadziei." ,,Christian Science Monitor"
,,Niezwykle skrupulatna i świetnie napisana książka. [...] W oczekiwaniu, aż ci tam, w Waszyngtonie, wezmą się wreszcie do roboty i dogadają w kwestii reform polityki imigracyjnej, wszyscy - kongresmeni, senatorowie, aktywiści i sami nielegalni migranci - powinni przeczytać ,,Głowę węża"." ,,Newsweek"
,,Keefe napisał wartki thriller non fiction. ,,Głowa węża" przywodzi skojarzenia z ,,Rodziną Soprano", lecz tym razem bossem jest na pozór zwyczajna ,,babcia z Chin", przemycająca nielegalnych imigrantów do Stanów Zjednoczonych." Jane Mayer
,,Książka, w której udało się uchwycić yin i yang polityki imigracyjnej w Stanach Zjednoczonych. [...] To jedna z najbardziej oryginalnych historii o współczesnej migracji, jakie zdarzyło mi się czytać. Keefe nie próbuje pomijać dylematów moralnych związanych z tym tematem, nie obiecuje też łatwych rozwiązań. W dzisiejszych czasach tego rodzaju książka powinna się stać lekturą obowiązkową." Alex Kotlowitz, ,,The Washington Post"
"Keefe zabiera nas do Chinatown, prowadzi krętymi szlakami wykorzystywanymi przez przemytników, którzy przerzucają ludzi z Chin do Ameryki, przy okazji zaś przygląda się naszym skomplikowanym, sprzecznym postawom wobec nielegalnych imigrantów i polityce imigracyjnej Stanów Zjednoczonych." ,,New York Magazine"
,,Keefe przedstawia dziesiątki barwnych postaci, kreśląc historię chińskiej diaspory w Stanach Zjednoczonych. [...] Przypomina też, jak ogromną cenę płaci się czasami za amerykańskie marzenie." ,,San Jose Mercury News"
Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2025-04-30
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: The Snakehead
W grudniu 1972 roku Jean McConville, wdowa, matka dziesięciorga dzieci, została na ich oczach wywleczona z domu w Belfaście przez zamaskowanych napastników...
Bracia Arthur, Raymond i Mortimer Sacklerowie w ciągu kilku dekad zbudowali imperium. Niczym Medyceusze obejmowali mecenatem artystów, a setki milionów...