Globalna intifada

Nowy impet światowemu antysyjonizmowi nadał ruch Boycott, Divestment, Sanctions (BDS),którego ­początki sięgają obradującej pod auspicjami ONZ w Durbanie w 2001 roku Światowej Konferencji przeciw Rasizmowi. Aktywiści BDS uważają się za obrońców praw człowieka, a przecież, jak sama nazwa wskazuje, chcą walczyć o wolność Palestyny bojkotując wszystko, co izraelskie – de facto żydowskie.

Dlatego w horyzoncie poznawczym BDS nie mieści się żydowskie cierpienie – tylko i wyłącznie krzywda nowego proletariatu, Palestyńczyków, których Izrael jako ucieleśnienie kapitalizmu, imperializmu, kolonializmu i ­apartheidu wyzuł z ziemi i praw, a teraz morduje z niepojętym okrucieństwem, zwłaszcza bezbronne kobiety i dzieci.

Dlatego buzują tak silne emocje – sprawa palestyńska stała się kamieniem węgielnym postępowego światopoglądu, żeby wyrzec się jej, trzeba wyrwać sobie serce.

Informacje dodatkowe o Globalna intifada:

Wydawnictwo: Austeria
Data wydania: 2024-07-01
Kategoria: Publicystyka

Kup książkę Globalna intifada

Krytyka solidarnościowego rozumu
Sergiusz Kowalski0
Okładka ksiązki - Krytyka solidarnościowego rozumu

Sergiusz Kowalski analizuje schematy intelektualne świata ?Solidarności? z lat 1980?1981 w sposób niekonwencjonalny. Nie ma tu retoryki propagandowej władzy...