Sześć muzycznych strun:
podstawowe akordy i proste melodie, zagrane od pierwszego usłyszenia palcówki i inne przydatne ćwiczenia strojenie gitary, wymiana strun, wybór akcesoriów szeroki wachlarz środków wyrazu, z utworami w różnych stylach muzycznychMark Phillips dyrektor muzyczny Cherry Lane Music
Jon Chappell nagradzany gitarzysta, wirtuoz
Lubię grywać na gitarze
W rytmie salsy śpiewam wciąż
Tłum mi zawsze towarzyszy
Kiedy śpiewam piosnkę mą
DESPERADO
Kiedy w pierwszych scenach Desperado tajemniczy El Mariachi pojawia się z futerałem pełnym broni, równie dobrze mógłby pozostawić w środku swój instrument. Bo gitara jest czadowa! Zarówno ta z solówek największych hitów, jak i ta rozbrzmiewająca na rockowych i bluesowych koncertach, podczas jazzowych jam sessions czy w czasie górskich wycieczek. Granie na gitarze może zmienić całe Twoje życie. Może zrobić z Ciebie lidera drugiej Metalliki albo zwiewną romantyczkę zakochaną w poezji śpiewanej. Jednak przede wszystkim gitara uwolni muzykę Twojej duszy i stanie się wartościową pasją.
Gitarowe do re mi. Poznaj sposoby przechowywania instrumentu, utrzymania go i dbania o niego. Gramy? Idź na całość i graj… bez nut. Wydobywaj melodie z pojedynczych dźwięków oraz ubarwiaj swoją twórczość akordami septymowymi. Bądź cool. Zacznij brzmieć jak zawodowiec! Masz swój styl? Odkryj jeszcze więcej gatunków muzyki, w których wymiata się na gitarze akustycznej lub elektrycznej.Książka zawiera DVD!
Na płycie znajdziesz ponad 50 filmików, które pokażą Ci, jak grać podstawowe ćwiczenia, ponad 150 nagrań audio zawierających nieznane piosenki i wielkie hity, a także puste diagramy akordów i tabulatury do wydrukowania. Wymagania systemowe znajdziesz w dodatku poświęconym DVD na końcu książki. Po to masz gitarę, żeby na niej grać!
Naucz się nazywać elementy gitary i poznaj jej budowę. Poczuj się pewnie w sklepie muzycznym. Poznaj cechy, funkcje i parametry, na które warto zwracać uwagę przy kompletowaniu wzmacniaczy, efektów i akcesoriów. Dowiedz się, czym jest czytanie tabulatury, kostkowanie i bicie, a także jak wydawać czyste, klarowne, niebrzęczące dźwięki. Stosuj techniki hammer-on, pull-off, slide i podciągania struny. Miej zawsze pod ręką łatwe i szybkie instrukcje strojenia gitary, zmiany strun i inne. Korzystaj z mnóstwa przykładów muzycznych i przystępnych przewodnikówMark Phillips jest dyrektorem muzycznym Cherry Lane Music. Redagował i aranżował śpiewniki z utworami takich artystów, jak John Denver, Van Halen, Guns N’Roses i Metallica.
Jon Chappell jest nagradzanym multistylowym gitarzystą, aranżerem, autorem książek i byłym redaktorem naczelnym magazynów „Guitar” i „Home Recording”.
Wydawnictwo: Septem
Data wydania: 2014-05-20
Kategoria: Poradniki
I gra gitara! "Gdybym miał gitarę, to bym na niej grał...". Nic prostszego! Marzą Ci się spotkania przy ognisku, akustyk w dłoni i udział w tworzeniu...
Chwyć za gryf Język obowiązujący w codziennym kontakcie z muzyką gitarową Rozwój siły palców i umiejętności jednolitej artykulacji Rozgrzewki...
Chcę przeczytać,