Marzenia naprawdę się spełniają
Jeszcze kilka lat temu byłam zwykłą nastolatką z małego miasteczka, która marzyła o karierze w świecie mody. W wieku siedemnastu lat postanowiłam zawalczyć o siebie i zgłosiłam się do programu Top Model. Nie wygrałam, zajęłam drugie miejsce, jednak nie był to koniec mojej przygody z modelingiem, lecz dopiero początek.
Droga do spełnienia marzeń nie była prosta, ale dzięki wsparciu silnych kobiet, ciężkiej pracy i determinacji osiągnęłam to, czego tak bardzo pragnęłam.
Chciałabym Ci pokazać, że zawsze trzeba walczyć o swoje marzenia. Nie będzie łatwo, może spotkasz się z hejtem, niezrozumieniem, zazdrością, ale ostatecznie dowiesz się, że było warto.
Ja odnalazłam swoją życiową ścieżkę, teraz czas na Ciebie!
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2021-08-11
Kategoria: Poradniki
,,Może ci się wydawać, że moje życie jest idealne, ale nic bardziej mylnego. Czasem miałam wrażenie, że stąpam wyłącznie po ostrych kolcach. Wiem, czym jest brak akceptacji rówieśników, hejt, samotność. Ale coś sprawiło, że po latach beznadziei zaczęłam się wspinać na szczyt i spełniać swoje marzenia. Nauczyłam się, jak przekuć ból w sukces, jak rozpoznawać wartościowych ludzi. Jak zacząć od nowa. Jak spełniłam swoje marzenia? Opowiem ci moją historię".
Ktoś powie, że w życiu wystarczy mieć wyłącznie samozaparcie. To nie prawda. Autorka sama nawet podkreśla, że niekiedy to ludzie w naszym otoczeniu zabierają nam wszystko do czego dążymy. Człowiek na siłę próbuje być miły, a jednak nie da się wszystkich zadowolić. To rodzi problemy i pogarsza nasz nastrój. Odbierają nam cenną energię, którą powinniśmy przeznaczyć na swoje cele, nie czyjeś. Nie wolno się przejmować opinią ludzi na nasz temat. Najwyraźniej ich życie jest na tyle nudne, że wolą zajmować się naszym. Nie słuchajmy hejterów. Nie jest łatwo być szczęśliwym, kiedy komuś coś na nasz temat wciąż nie pasuje. Odsuńmy to od siebie, od razu przyjdą nam do głowy znakomite pomysły i powróci radość z małych kroczków ku przodowi. Trzeba odnaleźć coś, co sprawi, że będziemy czerpali z tego radość. Autorka swoją radość odnalazła w sporcie. Spalała złą energię otaczając się tym, co przynosiło uśmiech na jej twarzy.
W tej pozycji znajdziecie jeszcze wiele przykładów na to jak się w swoim życiu czuć spełnionym. Ona zdradza nam nie tylko sposoby poprzez które doszła na sam szczyt, ale i daje nam zapewnienie, że jeśli dobrze odbierzemy jej lekcje, sami możemy się na nim znaleźć.
Trzeba również wiedzieć, że lekarze to nie są nasi wrogowie. Niekiedy potrzeba nam kogoś kto nas nie zna i oceni nasz stan psychiczny. Kogoś, kto nas wysłucha, a nie osądzi.
Jak myślicie, dlaczego lepiej zwierzyć się obcej osobie z naszych problemów, aniżeli bliskim?
Bardzo prosty i przystępny styl pisarski, który dotrze do każdego z nas. Pozycja nie tylko mądra, ale i wspierająca nas samych:-)
Karolina Pisarek, finalistka piątej edycji programu "Top Model", napisała książkę, której nie należy traktować stricte jako biografii. Tutaj nie znajdziemy opowieści z życia modelki, fotografii małej Karolinki i tym podobnych rzeczy. Bardziej opowiada ona o swoich relacjach z rówieśnikami z lat szkolnych. Jakie te relacje były to już odsyłam do książki.
"Girl power. Nie odkładaj marzeń na jutro!" to poradnik lifstylowy, w którym Pisarek skupia się głównie na przekonaniu czytelnika, że praca nad sobą jest ważna w osiągnięciu spełnienia zamierzonych celów poprzez motywowanie samego siebie i tak zwane "positive thinking". Autorka pokazuje co i jak robić aby te cele osiągnąć na przykładzie samej siebie. Przy okazji opowiada o swoich początkach w modelingu, o programie "Top Model", o zazdrości zawiści koleżanek i kolegów czy też o pierwszych większych kontraktach i wyjazdach na wielkie przedsięwzięcia w świecie mody, jak na przykład Fashion Week.
Jedynym zgrzytem, który mi przeszkadzał w tej książce, jest fakt, iż chwilami miałam wrażenie, że znowu czytam o tym samym. Po połowie książki to wrażenie zmieniło w lekką irytację, bo ileż można czytać to samo, tylko ze zmienionym szykiem zdań? Nie da się uniknąć wrażenia, że czytamy banalnie proste stwierdzenia. To, w połączeniu z powtarzalnością może bardzo mocno zirytować bardziej wyczulonych na takie rzeczy czytelników.
Z drugiej strony jednak sporo z tych prostych porad ma w sobie wiele prawdy. Może właśnie o to chodzi, że nie dostrzegamy w życiu tego, co najbardziej oczywiste, a to właśnie te najprostsze zasady są potrzebne do tego, aby być szczęśliwym i zdrowym psychicznie.
Poradnik ten jest niezły. Czyta się go lekko i szybko. Można ją przeczytać w jedne wieczór. Jest ładnie wydana. Każdy większy dział jest oddzielony różową stroną, są ozdobne czcionki w tytułach. Najważniejsze porady są wyróżnione drugi raz powiększonym tekstem, różową czcionką. W książce znajdziemy też sporo fotografii Karoliny Pisarek - zarówno tych z sesji, jak i parę z prywatnego archiwum modelki.
Opinia opublikowana na moim blogu:
Jeszcze kilka lat temu była zwykłą nastolatką z małego miasteczka, marzącą o świecie mody.
Kiedy w wieku 17 lat zgłosiła się do Top Model, zajęła tam drugie miejsce.
I to był właśnie początek jej niesamowitej kariery.
Ale zanim do niego doszło, musiała mierzyć się ze szkolnym hejtem, który przetrwała dzięki sportowi i swojej silnej woli.
W książce opowie jak udało jej się spełnić swoje marzenia. Jaką rolę w tym procesie odegrała jej mama i agentka.
Jak tak naprawdę wyglądają realia początkującej modelki, z jakimi trudnościami trzeba się mierzyć i ile wyrzeczeń kosztuje to, aby powoli wspiąć się oczko wyżej.
Dla Karoliny praca modelki to spełnienie marzeń. Kocha ją, a swoim czytelnikom chce uświadomić, że warto wierzyć w siebie.
A do obranych celów trzeba dążyć i nigdy się nie poddawać!
,,Girl power" to bardzo przystępnie napisana pozycja, przede wszystkim dla nastolatek.
Nie tylko dla tych, które chciałyby spróbować swoich sił w modelingu czy fanek Karoliny, ale dla każdej młodej osoby
Znajdą tutaj wiele rad, mnóstwo optymizmu i uśmiechu.
Przeczytane:2021-12-14, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 26 książek 2021, 12 książek 2021, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2021,
"Jeśli ciężko pracujesz, to nawet najbardziej niemożliwe staje się możliwe."
To piękne, a zarazem bardzo wartościowe zdanie pochodzi z książki Karoliny Pisarek "Girl power. Nie odkładaj marzeń na jutro!". Autorka w swoim dziele ukazuje nam jak trudna potrafi być droga na szczyt i ilu poświęceń może od nas wymagać. Opisuje swoje wzloty i upadki, złe i dobre chwile. Pokazuje, że nigdy nie warto się poddawać...
Myślę, że na samym początku powinnam zacząć od oprawy graficznej. Muszę przyznać, że wszystko zostało zaplanowane w bardzo przejrzysty i estetyczny sposób. Dzięki temu książkę tę czyta się niezwykle szybko i przyjemnie. Co parę stron znajdują się zdjęcia Karoliny z różnych okresów jej życia, zgodnie z tym, co w danym miejscu jest opisywane. Niektóre z nich są typowo modelingowe, a inne zabawne - ze zbiorów prywatnych autorki.
Karolinę poznałam po raz pierwszy w programie "Top model". Oglądając wtedy jej zmagania w poszczególnych odcinkach, nie pomyślałabym, że ta dziewczyna tak wiele w swoim życiu przeszła. Jak wiadomo tego typu produkcje bazują na prywatnych problemach uczestników i dzięki temu cieszą się większą oglądalnością. Karolina postanowiła jednak nie dzielić się z widzami własnym życiem prywatnym, a "zdobywać świat swoim uśmiechem". Mimo tego, że na każdym kroku spotykał ją hejt, nie bała się walczyć o marzenia.
Autorka na kartach książki opisuje nie tylko swoje początki w "Top model", ale także relacje z rówieśnikami w gimnazjum i liceum. Ukazuje jak szybko ktoś powszechnie lubiany może zostać zmieszany z błotem. Brak akceptacji przez kolegów z klasy i zdrada ze strony przyjaciółki to tylko ułamek tego, co ją wtedy spotykało.
Myślę, że jest to bardzo ważne i za razem odważne, aby poruszać takie tematy. Na pewno wymagało to od Karoliny przywrócenia do pamięci wielu wspomnień, których najpewniej chciałaby się jak najszybciej pozbyć. Niestety to co rani, potrafi niekiedy zostać z nami na bardzo długo. Z pewnością jest wielu takich nastolatków, którzy nie radzą sobie z problemami w szkole i tym, że są codziennie poniżani i wyśmiewani.
Podsumowując.
Książka Karoliny daje siłę do działania i motywuje do pracy nad sobą i pokonywania własnych słabości. Niemal każde zdanie niesie ze sobą wspaniałe, budujące wartości. Myślę, że warto poświęcić trochę czasu tej lekturze.