Gietrzwałd 1877. Nieznane konteksty geopolityczne. Wydanie III ilustrowane.

Wydanie III ilustrowane zostało uzupełnione o zdjęcia, szkice i rysunki osób oraz miejsc ważnych dla zrozumienia całego kontekstu objawień w Gietrzwałdzie;są to podobizny między innymi cara Aleksandra II Romanowa, Franciszka Józefa I Habsburga, królowej Wiktorii Hanowerskiej, Wilhelma I Hohenzollerna, a także zdjęcia i rysunki pól bitewnych oraz Gietrzwałdu z różnych lat.

„Będzie to, ni mniej, ni więcej, opowiadanie o »niedoszłym« powstaniu – i »odwołanej« wojnie światowej. I o tym, jak jednego i drugiego na raz, genialnym w swej prostocie posunięciem strategicznym, dokonała Najświętsza Maryja Panna w Gietrzwałdzie, w 1877 roku. Rzecz trudna dla narratora- ze względu na wielopoziomową komplikację materii. I wcale niełatwa, uprzedzam, dla odbiorcy – ze względu na to, jak dalece sprawy, o których mowa, pozostają nieobecne w powszechnej świadomości, także, a może przede wszystkim zawodowych »panów od historii«. Stąd najpierw pokonać trzeba będzie zdumienie, że o sprawach tej wagi, tego kalibru nigdy wcześniej nie słyszeliśmy ani w szkole, ani w telewizji, ani nawet »w internetach«. Ale to też właśnie będzie źródłem szczególnej satysfakcji dla każdego, kto zechce zapoznać się z wynikami tego dochodzenia- świadomość, że prawda wreszcie wychodzi na jaw, a my stajemy się uczestnikami ważnego odkrycia. Po przejściu tej ścieżki, obiecuję, nic nie będzie już takie jak przedtem- przynajmniej, jeśli idzie o nasz ogląd przeszłości i pogląd na ojczyste dzieje. Gietrzwałd bowiem, kiedy tylko zajmuje centralne, ze wszech miar należne mu miejsce w świadomości historycznej Polaka- katolika- radykalnie zmienia, koryguje perspektywę oraz wydatnie poprawia ostrość widzenia i sądzenia nie tylko przeszłości, ale i spraw obecnych, i tych, które dopiero przed nami” – Grzegorz Braun

Informacje dodatkowe o Gietrzwałd 1877. Nieznane konteksty geopolityczne. Wydanie III ilustrowane.:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2018 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978 -83- 65964- 08-3

Tagi: bóg

Kup książkę Gietrzwałd 1877. Nieznane konteksty geopolityczne. Wydanie III ilustrowane.

Gietrzwałd 1877. Nieznane konteksty geopolityczne. Wydanie III ilustrowane. - opinie o książce

Avatar użytkownika - slpablos
slpablos
Przeczytane:2019-02-05, Ocena: 6, Przeczytałem, 12 książek 2019, Mam,

Mała książeczka, będąca niejako zapowiedzią filmu dokumentalnego, który właśnie powstaje, kryje bardzo ciekawą i doniosłą treść. Warto się z nią zapoznać - zarówno ze względu na fakty ważne dla osób wierzących, jak i na ciekawe dywagacje historyczne.

Grzegorz Braun - reżyser i publicysta katolicki, działacz społeczny - ruch Pobudka, nierzadko ocierający się o politykę. Znakomity mówca, potrafiący zainteresować nawet gdy zaczyna niebezpiecznie zbliżać się w swoich rozważaniach w rejony teorii spiskowych.
W tej pozycji - będącej zarówno zapowiedzią filmu, jak i środkiem szerzenia wiedzy o objawieniach w małej warmińskiej wiosce - niewiele mówi o samym aspekcie religijnym. Mogłoby to dziwić, wszak autor jest jednym z sygnatariuszy Konfederacji Gietrzwałdzkiej, a same (dwumiesięczne! w języku polskim - gwarze warmińskiej!) objawienia niosą wiekopomne obietnice i są jedynym potwierdzonym przez Kościół objawieniem na terenie naszego kraju, ale ciężar położony został tu na aspekty historyczne. Znakomita gawęda pana Grzegorza maluje nam bardzo szeroki obraz - tylko pozornie niezwiązany z wioseczką w Prusach Wschodnich. Naszkicowawszy układ sił na mapie Wielkiej Gry (tu cieszyłem się, że czytałem kiedyś znakomita pozycje Petera Hopkirka "Wielka Gra" i miałem jakiekolwiek pojęcie o rozgrywkach w Azji Środkowej - słowa Autora o zabezpieczaniu Indii czy kluczowym znaczeniu Sułtanatu Chiwy nie były dla mnie spekulacją czy abstraktem) ukazuje fascynującą grę wywiadów i  prowokacji  w tym akurat okresie historii, który w Europie kojarzymy raczej jako białą plamę po Powstaniu Styczniowym. Przynajmniej ja - nie przypominam sobie jakichś znaczących wydarzeń w naszym rejonie w roku 1877, a tymczasem za kulisami działo się wiele, żeby tylko o próbie sprowokowania kolejnego insurekcyjnego powstania wspomnieć. A co miał do tego Gietrzwałd? Autor wysuwa bardzo ciekawą hipotezę, moim zdaniem bardzo uzasadnioną, i w tym kontekście działalność Najświętszej Panienki jest błyskotliwa i taktycznie genialna.
Bardzo mocnym punktem tej gawędy jest uświadomienie czytelnikowi paraleli do współczesnych napięć, podkreślenie wtórności założeń wojskowych, ale przede wszystkim, czego brakuje w wielu pozycjach historycznych - zobrazowanie stanu ówczesnej techniki. Brakuje tego w wielu pozycjach, przez co - przynajmniej dla mnie - wiele rozważań ląduje w takiej bańce oderwanej od wielu technicznych udogodnień. (Tym bardziej doceniam takie opisy - jak np. w biografii Nory Joyce zauważono, że na początku XXw. w Dublinie poczta dostarczała przesyłki dwa razy dziennie! Gdzie nam teraz do takich standardów...)
Wydanie III wzbogacone jest mapami, obrazami wydarzeń , potrtetami postaci wymienionych w książce - kończąc ją niejako niespodziewanie, ale też zaostrzając apetyt na nadchodzący film.
Niesamowita historia objawień precyzyjnie ogniskuje działanie łaski Najświętszej Maryi Panny w małej wiosce, na czystych duszyczkach, pozwalając na dokładne  i obszerne udokumentowanie cudu, preceyzyjnie ingerując w tryby historii, by nie naruszając ludzkiej wolnej woli pozwolić zapobiec tragedii. Sam Autor mówi przecież, że zadanie ma podwójnie trudne, mówić o tym co się nie zdarzyło uzasadniając to interwencją nadprzyrodzoną. Piękna i poruszająca historia.

Kyle
T.M. Piro