Piętnaście historii inspirujących kobiet, których największą pasją była nauka!

Kosmiczne podróże, wielkie odkrycia medyczne, wieloletnie badania - poznaj "Genialne dziewczyny", które potrafiły podążać za swoimi marzeniami i dzięki swoim poczynaniom zapisać się na kartach historii.

Każde z piętnastu ilustrowanych opowiadań jest dowodem na to, że osiągnięcia naukowe nie są zarezerwowane tylko dla mężczyzn. Ta piękna i wypełniona ciekawostkami ze świata nauki książka zainspiruje do odkrywania i realizowania pasji zarówno dorosłych, jak i młodszych czytelników.

Informacje dodatkowe o Genialne dziewczyny. 15 historii niezwykłych kobiet, które przyczyniły się do rozwoju nauki:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2019-03-27
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Ragazze Con i Numeri

Tagi: bóg Biografie naukowców inżynierów i lekarzy

Kup książkę Genialne dziewczyny. 15 historii niezwykłych kobiet, które przyczyniły się do rozwoju nauki

Genialne dziewczyny. 15 historii niezwykłych kobiet, które przyczyniły się do rozwoju nauki - opinie o książce

Avatar użytkownika - KuLtUrAlNiEbp
KuLtUrAlNiEbp
Przeczytane:2019-07-28,

Książka autorek  Vichi de Marchi i Roberty Fulci to zdecydowanie propozycja dla dzieci i młodzieży. Jest to literatura popularnonaukowa. Z całą pewnością jednak, czytając nie odnosi się wrażenia, a wręcz zapomina się, że czytamy coś, co beletrystyką nie jest. To ze względu na formę i styl. Pierwszoosobowa narracja oraz dialogi decydują o tym, iż książkę czyta się z zainteresowaniem, a strony mijają jedna za drugą absorbując czytelnika bardzo intensywnie.
          Treść oferuje nam poznanie 15 opowieści o sławnych kobietach, których pasje i determinacje w dążeniu do celów, doprowadziły do sukcesów niekiedy na miarę Nagrody Nobla.
15kobiet=15 historii ich życia w przekroju czasowym od 1600-2000 roku.
Prezentowane opowieści przybliżają nam życiorysy kobiet pod względem ewoluowania  ich marzeń i zamiłowań w określonych dziedzinach, pod względem drogi - często trudnej - jaką musiały przebyć, aby swe pasje zacząć realizować. Wreszcie pod względem osiągnięcia sukcesów naukowych - będących, jak już wspomniałam - kumulacją ciężkiej pracy, wyrzeczeń, determinacji i mocnej wiary w powodzenie.
Pod koniec każdego rozdziału zamieszczone jest kalendarium i skrót najważniejszych informacji dotyczących danej bohaterki.
           Bardzo zachęcam do obdarowania dzieciaków taką książką. Nie tylko czyta się z ogromną ciekawością, ale i jest nośnikiem cennych informacji naukowych. Całości dopełniają oczywiście ilustracje. Wszystko skrojone na miarę potrzeb odbiorczych młodego czytelnika.

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk