Genetyka ogólna i weterynaryjna

W książce zaprezentowano szeroką wiedzę z zakresu genetyki, genomiki, epigenomiki oraz inżynierii komórkowej i molekularnej (w tym edytowanie genomu), która znalazła zastosowanie w medycynie weterynaryjnej oraz hodowli zwierząt. Diagnostyka cytogenetyczna i molekularna chorób lub wad genetycznych, ocena wartości hodowlanej przy pomocy markerów SNP (tzw. selekcja genomowa), udane próby terapii genowej oraz modyfikacje genomu świni na potrzeby ksenotransplantacji, to tylko niektóre przykłady praktycznego wykorzystania najnowszych osiągnięć wiedzy z tego zakresu. Zagadnienia powyższe omówiono przede wszystkim w odniesieniu do zwierząt gospodarskich (bydło, świnia i koń) i towarzyszących (pies i kot).

W książce przedstawiono wachlarz zagadnień dotyczących genetyki zwierząt, m.in.:

historii badań genetycznych i genetyki klasycznej, metod stosowanych w badaniach cytogenetycznych i molekularnych, gametogenezy i kontroli genetycznej rozwoju zarodkowego i płodowego, genomiki i epigenomiki, mutacji chromosomowych i genowych odpowiedzialnych za wrodzone wady rozwojowe lub choroby dziedziczne, onkogenetyki, kontroli reakcji odpornościowej, zmienności umaszczeń, zmienności cech produkcyjnych zwierząt gospodarskich, organizacji genomu wirusów i bakterii, wykorzystania zwierząt w badaniach biomedycznych z zakresu terapii komórkowych i genowych.

Książka jest bogato ilustrowana oryginalnymi schematami, rycinami i mikrofotografiami. Najważniejsze informacje zawarto w ramkach, a na końcu każdego rozdziału dodano wykaz wybranych publikacji, jako literatury uzupełniającej. Ostatnim rozdziałem książki jest słownik wybranych terminów genetycznych, który w przystępny sposób pomaga czytelnikowi zrozumienie omawianych zagadnień.

Genetyka ogólna i weterynaryjna adresowana jest do odbiorców zainteresowanych genetyką zwierząt domowych, wśród których są przede wszystkim studenci i doktoranci weterynarii, zootechniki, biotechnologii i biologii. Została ona napisana również z myślą o specjalistach z pokrewnych dziedzin i dyscyplin nauki oraz praktykujących lekarzach weterynarii i hodowcach zwierząt.

Informacje dodatkowe o Genetyka ogólna i weterynaryjna:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2023-09-26
Kategoria: Popularnonaukowe

Kup książkę Genetyka ogólna i weterynaryjna

Uczę się czytać. Wyrazy
Okładka ksiązki - Uczę się czytać. Wyrazy

"Uczę się czytać" to zestaw trzech książeczek przeznaczonych dla dzieci w wieku przedszkolnym. Zadania zostały tak dobrane, aby realizowały podstawę...

Gra w kolory. Uwolnij wyobrażnię!
Okładka ksiązki - Gra w kolory. Uwolnij wyobrażnię!

Zagraj w kolory Wyjątkowe wzory do kolorowania - na dobry nastrój i odreagowanie stresu. Weź do ręki kredki i uwolnij wyobraźnię! Dobieraj barwy z namysłem...