Wyobraź sobie, że na twojej drodze staje partner idealny - atrakcyjny, inteligentny, romantyczny. Ktoś, o kim marzyłaś, zawierając kolejne krótkie związki bez miłości. Po pierwszej randce od razu umawiacie się na drugą, a potem na trzecią, czwartą, by skończyć na planowaniu wspólnej przyszłości. Wszystko zdaje się układać doskonale...
Ale różowe okulary sprawiają, że trudno ci dostrzec czerwone flagi - pierwszą obelgę, pierwszy dzień bez kontaktu, pierwszą awanturę. Starasz się to bagatelizować, a jeśli próbujesz ustalić, co się właściwie stało, w odpowiedzi słyszysz tylko, że przesadzasz, wymyślasz, histeryzujesz... Czujesz się coraz bardziej zdezorientowana, ale lęk przed porzuceniem sprawia, że powoli zaczynasz wycofywać się z życia. Odcinasz się od rodziny i przyjaciół, a on coraz częściej wykorzystuje twoje dobre serce, zaufanie, pieniądze. Ostatecznie odkrywasz, że człowiek, który miał cię kochać, jest zdolny do przemocy...
Jeśli w tym opisie odnalazłaś siebie, możesz być ofiarą gaslightingu.
Może ci się wydawać, że wszystko się zmieni, jeśli to przetrwasz, albo że ucieczka z toksycznej relacji jest ponad twoje siły. Nieprawda. Uda ci się wyplątać z sieci przemocy psychicznej, którą twój partner stosuje, by zyskać nad tobą kontrolę. Pozwól mi tylko poprowadzić cię do wyjścia, jeśli sama nie znajdujesz na to energii. Nauczę cię, jak odzyskać pewność siebie, jak zbudować zdrowy związek, jak stworzyć pozytywną relację z samą sobą. Wiem, że jesteś do tego zdolna. I że na to zasługujesz.
To jak? Spróbujesz?
Patrycja Jaskuła - edukatorka i twórczyni internetowa działająca pod pseudonimem 3MinutyPatrycji. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą z zakresu rozwoju osobistego i psychoedukacji, recenzuje też książki dotyczące tych tematów dla topowych polskich wydawnictw. Z wykształcenia nauczycielka tańca, w tym tańca intuicyjnego. Propagatorka kobiecych kręgów, praktyczka medytacji i pasjonatka psychologii w trakcie edukacji. W 2021 r. została laureatką w konkursie literackim Fundacji Olgi Tokarczuk. Miłośniczka kultury i muzyki kubańskiej.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-03-12
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł : Gaslighting. Jak uwolnić się od przemocy w relacjach.
Autor : Patrycja Jaskuła
Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Data premiery : 12.03.2024r.
#współpracareklamowa
#współpracabarterowa
#współpracarecenzencka
Opis książki :
Pamiętaj:
Nie jesteś przewrażliwiona.
Nie jesteś niczemu winna.
Jesteś wystarczająco dobra.
To twój partner nie jest.
Wyobraź sobie, że na twojej drodze staje partner idealny – atrakcyjny, inteligentny, romantyczny. Ktoś, o kim marzyłaś, zawierając kolejne krótkie związki bez miłości. Po pierwszej randce od razu umawiacie się na drugą, a potem na trzecią, czwartą, by skończyć na planowaniu wspólnej przyszłości. Wszystko zdaje się układać doskonale…
Ale różowe okulary sprawiają, że trudno ci dostrzec czerwone flagi – pierwszą obelgę, pierwszy dzień bez kontaktu, pierwszą awanturę. Starasz się to bagatelizować, a jeśli próbujesz ustalić, co się właściwie stało, w odpowiedzi słyszysz tylko, że przesadzasz, wymyślasz, histeryzujesz… Czujesz się coraz bardziej zdezorientowana, ale lęk przed porzuceniem sprawia, że powoli zaczynasz wycofywać się z życia. Odcinasz się od rodziny i przyjaciół, a on coraz częściej wykorzystuje twoje dobre serce, zaufanie, pieniądze. Ostatecznie odkrywasz, że człowiek, który miał cię kochać, jest zdolny do przemocy…
Jeśli w tym opisie odnalazłaś siebie, możesz być ofiarą gaslightingu.
To jak? Spróbujesz?
Gaslighting - nigdy nie słyszałam tego słowa. Czytając ten tytuł, nawet nie byłam w stanie sobie wyobrazić co może oznaczać to słowo. A jednak każde zachowanie opisane w tej książce zna każdy z nas.
Co oznacza słowo gaslighting?
Gaslighting to przemoc psychiczna polegająca na manipulowaniu drugą osobą w taki sposób, że ofiara przemocy z czasem przestaje ufać sama sobie i staje się zdezorientowana, zalękniona, traci zaufanie do swojej pamięci.
Autorka opisuje nam dokładnie co to jest gaslighting, podaje przykłady wraz z ich omówieniem.
Gaslighting nie tylko występuje w związkach, lecz także może wychodzić od strony rodziny, czy przyjaciół.
Książka opisuje dokładnie cechy charakterystyczne gaslightera oraz pokazuje jak można wyjść z takiej toksycznej relacji.
Dowiecie się również jak wygląda zdrowy związek i jak odbudować swoje poczucie wartości.
Książka mimo trudnego tematu jest napisana zrozumiale i czyta się ją z lekkością.
Dziękuję wydawnictwu za zaufanie i egzemplarz recenzencki.
Gorąco polecam.
#książkoweimpresje
„Gaslighting. Jak uwolnić się od przemocy w relacjach” autorstwa Patrycji Jaskuły to książka, która podejmuje bardzo ważny, a zarazem trudny temat manipulacji emocjonalnej, czyli tzw. gaslightingu.
Autorka w swojej książce, przeprowadza nas z empatią i zrozumieniem, przez mroczne i ciemne lasy gaslightingu, oferując nie tylko schronienie, ale i mapę jak znaleźć drogę powrotną i wrócić do siebie. Opisuje, jak różne formy może przybierać gaslighting oraz w jakich relacjach może się on przejawiać. Książka jest pełna praktycznych ćwiczeń i porad, które wskazują kierunek, ale to czytający, decyduje jaką trasę wybierze i czy w nią wyruszy.
Nie jest to lektura na jeden wieczór. To zaproszenie w niełatwą podróż, która wymaga czasu, przemyślenia i odwagi, by zmierzyć się z własnymi doświadczeniami i zawalczyć o swoje życie. Każdy rozdział to kolejny krok w stronę wolności - od uświadomienia sobie problemu, dzięki zrozumieniu mechanizmów, aż po pełne uwolnienie się od toksycznych wzorców. Zachęca do budowania zdrowych relacji i do stawiania granic. Oferując bogaty zasób wiedzy ze słownikiem pojęć oraz w bibliografii, rekomendacje literatury, co czyni ją cennym przewodnikiem dla każdego, kto szuka drogi do pięknych i zdrowych relacji.
Jest napisany zrozumiałym i prostym językiem, co sprawia, że tematyka, mimo tego, że jest złożona, staje się przystępna dla szerokiego grona odbiorców. Dostarcza nie tylko wiedzę, ale także inspiruje do działania, pokazując, że każdy ma prawo do relacji i życia wolnego od przemocy i manipulacji.
❗Warto podkreślić, że książka ta jest adresowana nie tylko do kobiet, ale również do mężczyzn, którzy również mogą być ofiarami manipulacji emocjonalnej. Jest to uniwersalny poradnik, który powinien znaleźć się w rękach każdego, kto pragnie zrozumieć mechanizmy gaslightingu i nauczyć się, jak sobie z nimi radzić.
„Gaslighting. Jak uwolnić się od przemocy w relacjach” to swoista latarnia morska wśród burzliwych wód toksycznych relacji. Jest to pozycja obowiązkowa dla osób poszukujących wsparcia w walce z manipulacją emocjonalną, ale także dla każdego, kto chce się doedukować, w tym temacie i zbudować zdrowe fundamenty relacji. Czytajcie i nie dajcie się już więcej porwać manipulacji!
Dziękuję za zaufanie i egzemplarz do recenzji od wydawnictwa @proszynski_wydawnictwo @proszynski.emocje, a Autorce za wartościową lekturę (współpraca reklamowa) 🩷.
Książka ta porusza bardzo ważne kwestie. Nie tylko o "przemocy" w związku, ale może to być także relacja "dziecko-rodzic".
Opowiada o tym jak rozpoznać Gaslightera, który nie traktuje cię dobrze. Radzi jak temu się nie dać. I proponuje pomoc specjalistów, są podane numery telefonów, pod którymi można uzyskać profesjonalną pomoc od nich.
Ta książka jest takim balsamem dla skołatanej duszy. Pokazuje, że to nie jest twoja wina, jeśli uwikłałaś/łeś się w związek z osobą przejawiającą zachowania opisane w tej książce.
Muszę przyznać, że jak nie zaznaczam nic w swoich książkach, tak tutaj zostawiłam sporo znaczników, do których wracałam, które w jakiś sposób wydały mi się "znajome" z zachowania bliskich czy znajomych. Ta książka pomoże ci zrozumieć toksyczność płynącą z jakichś reakcji/znajomości. Pomoże ci zdecydować się na podjęcie tego znaczącego kroku. Kroku, który może być dla ciebie zbawienny. Kroku, który może wydawać się milowym, ale tak naprawdę będzie to dobrze podjęta przez ciebie decyzja.
Książka podzielona jest na dwie części. W pierwszej poznajemy co właściwie oznacza zwrot "Gaslighting" i czym charakteryzuje się osoba przejawiająca takie zachowanie. Natomiast w drugiej części książki dowiadujemy się jak sobie pomóc za pomocą pisania, np. pamiętnika dla samego siebie, bądź nagrywania siebie i później odsłuchiwania swoich myśli.
Pamiętaj! "Zadbanie o siebie i uwolnienie od toksycznych warunków życia jest twoim obowiązkiem wobec samej siebie."
A czy Ty zapisujesz swoje myśli/przemyślenia/plany/pomysły? Autorka zaleca ten sposób by radzić sobie ze swoimi emocjami. Chyba każdy z nas pisał kiedyś pamiętnik. Taki, w który wgląd miałaś/łeś tylko i wyłącznie Ty sam/a. Ale czy nadal to praktykujemy? Czy potrafimy jeszcze przelać swoje myśli na papier? W sumie zgadzam się, że jest to oczyszczająca forma, która sprawia, że spokojniej patrzymy na daną sytuację, która nam się przydarzyła.
Co to jest gaslighting? Gaslighting to przemoc psychiczna, która polega na tym, że jedna osoba wprowadza drugą w błąd w taki sposób, że traci ona poczucie rzeczywistości oraz zaczyna wątpić we własną percepcję i zdrowy rozsądek.
~
Jest to bardzo wartościowa książka, która porusza temat przemocy psychicznej dość częsty temat tabu i dość wstydliwy dla wielu z nas. Podziemna ona jest na dwie odrębne części.
~
W pierwszej części autorka przedstawia formy manipulacji jakie najczęściej są stosowane przez oprawce. Powiem szczerze, że ja o wielu tych sztuczkach nie miałam pojęcia. Możemy znaleźć naprawdę niebanalne sytuację. Autorka wiele takich form manipulacji przedstawia ze swojego doświadczenia życiowego.
~
Druga część książki uczy czytelnika jak stworzyć sobie bezpieczna i zdrową relację. Autorka za wszelką cenę chce udowodnić, że takie sytuacje nie tylko mogą mieć zjawisko nie tylko w związku.
~
Mi osobiście ta książka otworzyła oczy na kilka sytuacji z mojego życia. Okazuje się, że w pracy też często spotykamy osoby, które nami manipulują. Dzięki radom autorki teraz będę inaczej patrzeć na poszczególne sytuację i będę zwracać szczególną uwagę na niektóre sygnały.
~
Mogę Wam ten poradnik z czystym sumieniem polecić. Dużym plusem jest to, że wszystko opisane jest na doświadczeniu osobistym. Dlatego jeszcze bardziej podziwiam autorkę, że miała odwagę przelać to wszystko na kartki książki, aby inny mogli szybciej zareagować. A przede wszystkim ona nie ocenia tylko przestrzega odbiorcę przed charakterystycznymi symptomami.
~
Muszę się też przyznać, że niektóre rozdziały po prostu mnie przerosły. Zaś niektóre sprawiały, że czułam się bezpiecznie. Nie będę na siłę każdego przekonywać do przeczytania tej książki, ale jeśli ktoś sięga po poradniki to ten tytuł jest obowiązkowy do przeczytania. Ja wyciągnę wnioski po tej lekturze i na pewno poświęce jakiś czas aby zrobić wszystkie ćwiczenia, które podsuwa nam autorka w tej książce.
~
Dla mnie duże znaczenie miał rozstał o oszukiwaniu swojej własnej wartości i będę do niego wracać jak tylko będę miała jakieś małe wahania życiowe. A Was zachęcam do sięgnięcia po tę książkę, chociaż kilka fragmentów bo o tej książce naprawdę powinno być głośno bo to bardzo wartościowa lektura.
Dziękuję wydawnictwu Prószyński i S-ka oraz autorce Partycja Jaskuła ?
Na twojej drodze staje mężczyzna idealny... Jest odzwierciedleniem twoich marzeń. Zaczynasz się z nim spotykać... A potem czar pryska... W głowie zaczynają zapalać Ci się czerwone lampki. Coś jest nie tak... Najpierw są obelgi ze strony ukochanego... Zaczyna karać cię milczeniem, zaczynają się awantury, kontrolowanie, zrzucanie winy na ciebie za jego niewłaściwie zachowanie. Powoli odcinasz się od rodziny i znajomych... Z czasem wasz związek zaczyna przypominać więzienie. Czasami masz nadzieję, że on się zmieni. Czasami wierzysz, że nie dasz rady uwolnić się od tej relacji. Jeśli znasz to, na co dzień być może jesteś ofiarą gaslightingu. Wiedz jedno... Możesz się uwolnić z tej racji... To, co? Spróbujesz?
Z poradnikiem dotyczącym gaslightingu spotkałam się po raz pierwszy. Zresztą dopóki nie sięgnęłam po tę książkę pojęcie gaslightingu było mi obce. Nie miałam z nim styczności. Jednak to wcale nie oznacza, że jeśli to nas nie dotyczy nie musimy tym się przejmować. Po pierwsze nigdy nie możemy być pewni, co spotka nas w przyszłości i z kim zawierzmy bliższą znajomość... Po drugie łatwiej niektóre zjawiska społeczne poznać w teorii ( i wiedzieć jak się nimi bronić) niż w praktyce. Prawda?
Autorka niniejszego poradnika w przystępny sposób pokazała, czym jest gaslighting, zasygnalizowała zachowania, które powinny nas zaniepokoić w zachowaniu bliskiej osoby i pokazała co należy zrobić by się uwolnić od kata. Ta w sumie niewielka pozycja książkowa zawiera w sobie maksimum wartościowej wiedzy, która może pomóc uniknąć roli ofiary. Chyba nie muszę przekonywać, że w interesie każdego z nas jest ratowanie się przed sytuacjami, które mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia a nawet życia.
Gaslighting to nadzwyczaj okrutna forma psychicznej manipulacji, która nie tylko całkowicie niszczy poczucie wartości ofiary, ale często też uzależnia ją od oprawcy, wpędzając w poczucie wstydu i bezradności. Dzieje się tak dlatego, gdyż osoba doświadczająca tej przemocy po pewnym czasie wątpi w swoje postrzeganie rzeczywistości i przestaje sobie ufać. To ona przeprasza oprawcę i usprawiedliwia jego zachowanie, gdyż jest przekonana o jego racji. Brzmi strasznie? Niestety, to koszmar, który dzieje się za niejednymi drzwiami...
,,Gaslighting. Jak uwolnić się od przemocy w relacjach" jest moim zdaniem lekturą obowiązkową, nie tylko dla osób będących w podobnej sytuacji, próbujących uwolnić się z macek swego oprawcy, ale także dla tych, którzy nie wiedzą, jak pomóc ofiarom przemocy lub po prostu pragną w swoim życiu wartościowej, szczerej relacji i chcą dowiedzieć się, po czym poznać osobę skłonną do takich toksycznych zachowań. Niestety, ta trudna tematyka nadal jest poruszana zbyt rzadko. Patrycja Jaskuła nie tylko przynosi ukojenie i nadzieję dla pokrzywdzonych, ale także przypomina, że ten problem trzeba nagłośnić, nie można przecież pozwolić, by wstyd lub poczucie bezradności stały się przyczyną prawdziwej tragedii. Ofiara nigdy nie jest winna, nigdy nie powinna się wstydzić za to, że ktoś stosuje wobec niej tak bezlitosną formę przemocy psychicznej!
Bezsprzecznie, ogromną zaletą książki jest autentyczność przekazu, szczerość bijąca niemal z każdego zdania, gdyż autorka doskonale zna temat z autopsji. Ta książka to przede wszystkim emocje, silne, sprzeczne, namacalne, dlatego tej publikacji się nie czyta, ją się przeżywa całym sobą, zwłaszcza jeśli ktoś odbiera ją osobiście, bo temat dotyczy go bezpośrednio.
Wartościowa, szokująca i potrzebna, choć wielokrotnie rozsypie wasze serca w drobne kawałki, po to przecież, by scalić nadzieją, że ucieczka od oprawcy jest jak najbardziej możliwa! Wierzę, że wiele kobiet odnajdzie w niej słowa zrozumienia, otuchy, wsparcia, a przede wszystkim nadzieję, że nie są same, nie są winne i że warto za wszelką cenę walczyć o własne szczęście i prosić o pomoc! ?
Przeczytane:2024-05-23, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024, 52 książki 2024, 26 książek 2024, 12 książek 2024, Posiadam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024,
„Gaslighting” Paulina Jaskuła to książka, która na pierwszy rzut oka pięknie się prezentuje, jednak jej tytuł nie mówi większości zbyt wiele. Niemniej jednak książka porusza niezwykle istotny temat przemocowych związków, przemocy psychicznej stosowanej wobec drugiej osoby, jak również podpowiada, jak można skutecznie się od tego odciąć.
Książka jest niezwykle potrzebna, bo przemoc, szczególnie ta psychiczna często z boku nie jest widoczna, ale tkwienie w niej potrafi prowadzić do tragedii. Niejednokrotnie, każdy z nas spotkał się z przypadkami przemocy bezpośrednio, czy pośrednio. Często takie przypadki zdarzają się tuż obok nas, za zamkniętymi drzwiami rodziny, która pozornie wydaje się idealnie szczęśliwą.
Jest to bardzo ważny poradnik, który przybliża również historię samej autorki, która właśnie wygrała walkę o samą siebie, o swoje życie i odzyskała wolność, która należy się każdemu z nas.
Po ten poradnik warto sięgnąć dla siebie, dla innych, możemy go polecać, możemy korzystać z jego porad i starać się pomóc innym, tym którzy tej pomocy od nas potrzebują. Nie pozostawajmy obojętni na krzywdę innych, bo kiedyś to my możemy potrzebować, aby ktoś wyciągnął pomocną dłoń w naszą stronę.
Poradnik nie czyta się jednym tchem, z uwagi na trudne tematy w nim poruszone, ale porady dawane przez autorkę są bardzo życiowe i dają czytelnikowi do myślenia. Ja czytając, analizowałam swoje życiowe doświadczenia i sytuacje. Niezwykle ważna, wartościowa i dobitna pozycja, którą naprawdę warto przeczytać. Dla siebie, dla swoich bliskich, dla znajomych, dla tych którym brakuje odwagi zawalczyć o siebie!