Futbol w cieniu Holokaustu. Ajax, Holendrzy i wojna

Simon Kuper, brytyjski dziennikarz sportowy żydowskiego pochodzenia, omawia tragedię Holokaustu i jej późniejsze reperkusje z niespotykanej dotąd perspektywy - piłkarskiej. Najwybitniejszy holenderski klub piłkarski, Ajax Amsterdam, od zawsze związany był z tamtejszą społecznością żydowską. Autor przedstawia więc zarówno wojenne losy Żydów działających w Ajaksie, jak i powojenne związki klubu z Żydami, a pośrednio także Izraela z Holandią. Wskazuje przy tym na zaskakujące powiązania: wielka (i jak wielu przyznaje, całkowicie irracjonalna) sympatia do Kraju Tulipanów panująca w Izraelu, uniemożliwienie arbitrowi z Izraela sędziowania finału Mistrzostw Świata 1978 ze względu na udział Holandii, współtworzenie potęgi ,,żydowskiego" Ajaksu przez ludzi, którzy wzbogacili się na kolaboracji z III Rzeszą, rzekoma żydowskość wybitnego piłkarza Johanna Cruijffa i wiele innych.

Historia klubu Ajax stanowi dla autora punkt wyjścia do rozważań na temat niezwykłych faktów z historii europejskiego futbolu. Czytelnik pozna między innymi odpowiedzi na następujące pytania: Dlaczego Ernest Wilimowski, jeden z najlepszych strzelców w historii reprezentacji Polski, został wymazany z pamięci polskiego futbolu? Jak zakończył się jedyny mecz niemieckiej reprezentacji, na który pofatygował się Hitler? Jak wyglądały angielskie rozgrywki ligowe w czasie wojny? Dlaczego angielska reprezentacja przed meczem w Berlinie w 1938 roku przyłączyła się do gospodarzy w nazistowskim pozdrowieniu? Czy w latach 70. Diego Maradona mógł rozpocząć karierę w lidze holenderskiej?

Tekst polskiego wydania został opatrzony przez Simona Kupera przedmową, w której autor odnosi się również do aktualnych problemów polskiego futbolu.

Opinie i recenzje:

,,Pełna pasji, poruszająca książka." - Guardian

,,Kuper pokazuje, że futbol można potraktować w sposób, który wzbogaca naszą perspektywę patrzenia na świat."

- The Spectator

,,Książka Kupera to objawienie. [...] To niespodziewany tryumf; wzruszający i pouczający." - Leeds Guide

Informacje dodatkowe o Futbol w cieniu Holokaustu. Ajax, Holendrzy i wojna:

Wydawnictwo: Wiatr od morza
Data wydania: 2013-10-21
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Futbol w cieniu Holokaustu. Ajax, Holendrzy i wojna

Futbol w cieniu Holokaustu. Ajax, Holendrzy i wojna - opinie o książce

Barca. Powstanie i upadek klubu, który kształtował nowoczesną piłkę nożną
Simon Kuper0
Okładka ksiązki - Barca. Powstanie i upadek klubu, który kształtował nowoczesną piłkę nożną

,,Początkowo zamierzałem opisać drogę Barçy na sam szczyt, co zresztą zrobiłem, ale na koniec musiałem napisać również o jej schyłku i upadku" Barça...