Freud. Życie na miarę epoki

Żadna z dotychczasowych biografii Zygmunta Freuda nie łączyła tak umiejętnie opowieści o jego życiu z relacją o pracy. Wspaniale skon­struowana i napisana książka wprowadza nas w świat tego wybitnego neurologa i psychiatry, zapoznaje z jego rodziną, miastem, zmagania­mi na płaszczyźnie zawodowej, z jego długim, nadzwyczaj owocnym i trudnym życiem. Widzimy go przy pracy w epoce schyłku liberaliz­mu, niszczycielskiej wojny, niełatwego pokoju, dojścia Hitlera do wła­dzy i upadku Austrii. Obserwujemy, jak obmyśla i koryguje swoje teo­rie, towarzyszymy mu przy dokonywaniu odkryć. Poznajemy Freuda zawsze pełnego energii, często przeżywającego niepokoje, a niekiedy mściwego - zwłaszcza gdy jego idee wychodzą poza ścisły krąg zwolen­ników, docierają za ocean i stają się znane na całym świecie. Peter Gay wykorzystując mnóstwo niepublikowanych dokumentów, zgłębia psychikę Freuda, ukazuje jego pasje, śledzi zdumiewającą drogę naukową, odkrywa prawdziwy wymiar jego miłości do córki Anny i przedstawia nietypową psychoanalizę, której ją poddawał. Otwarcie podchodzi do kontrowersji, jakie narosły wokół burzliwych przyjaźni Freuda, jego życia miłosnego oraz innowacji teoretycznych, które za­kłóciły sen ludzkości". Te fragmenty książki, w których autor w przej­rzysty sposób wyjaśnia Freudowskie teorie snów i seksualności, roz­woju i nerwic, miłości i nienawiści, stanowią wszechstronne i przystępne wprowadzenie do myśli psychoanalitycznej.

Wspaniała książka, od której nie sposób się oderwać. Przemyślana, oryginalna biografia, oparta na dogłębnej znajomości dzieł Freuda".

Michiko Kakutani, New York Times"

Autorytatywny wkład w historię idei. Nowe i pouczające spojrzenie na jedną z najwybitniejszych postaci naszej epoki".

J. Anthony Lukas

Informacje dodatkowe o Freud. Życie na miarę epoki: