FENOMENALNA POWIEŚĆ, NA PODSTAWIE KTÓREJ NAKRĘCONO JEDEN Z NAJSŁYNNIEJSZYCH FILMÓW WSZECH CZASÓW
Życie jest jak pudełko czekoladek - nigdy nie wiesz, co dostaniesz...
Poznajcie Forresta Gumpa, sympatycznego i zaskakująco łebskiego bohatera tej nadzwyczajnej odysei komicznej. Forrest najpierw - dość przypadkowo - zostaje gwiazdą drużyny futbolowej Uniwersytetu Alabama, później jedzie do Wietnamu, gdzie staje się bohaterem wojennym, robi też karierę jako światowej klasy pingpongista i zapaśnik i oraz potentat handlowy... W samym środku swoich przygód porównuje wojenne blizny z Lyndonem Johnsonem, odkrywa prawdę o Richardzie Nixonie i przeżywa wzloty i upadki, pozostając wiernym swej jedynej i prawdziwej miłości - Jenny. Jednocześnie przez całe swoje życie z dziecięcą mądrością i nieustannym zdziwieniem nie przestaje się przyglądać otaczającym go ludziom. W powieści obserwujemy nadzwyczajną podróż Forresta przez trzy dekady kulturowego krajobrazu Ameryki. Forrest Gump ma do opowiedzenia cholernie dobrą historię - by w nią uwierzyć, trzeba ją po prostu przeczytać...
"Forrest Gump pochodzi w prostej linii od Wolterowskiego Kandyda i Hucka Finna; jego humor jest agresywny i dosadny, ironia niesłychanie celna. Zarazem nie chodzi tu o pusty śmiech, osądowi zostają bowiem poddane majestatyczne i wyniosłe postacie naszej kultury i historii. Kto nie czytał tej książki, zasługuje na to, aby zimę spędzić w Dakocie Północnej".
Jim Harrison
"Winston Groom jest twórcą idealnego obywatela współczesnego świata - doskonałego idioty".
P.J. O'Rourke
"Forrest Gump to opowieść o nas i o naszych powszednich marzeniach. Ciepła i zgryźliwa jednocześnie, niebywale śmieszna "opowieść idioty", która wyszła spod pióra świetnego pisarza".
George Plimpton
Winston Groom (ur. 1944), podobnie jak jego słynny bohater, pochodzi z Mobile w stanie Alabama. Po ukończeniu studiów walczył w Wietnamie, co zaowocowało napisaniem głośnej powieści W lepszych czasach (1978). Inne jego książki - nominowana w 1984 do Nagrody Pulitzera Conwersations with the Enemy, której jest współautorem, Kiedy umiera lato (1982), Only (1994) i Shrouds of Glory (1995) także cieszyły się dużym powodzeniem. Jednak najgłośniejszą książką Winstona Grooma jest sfilmowana przez Roberta Zemeckisa powieść Forrest Gump, wydana po raz pierwszy w 1986.
Forrest Gump - zarówno jako powieściowy pierwowzór, jak i jego filmowe wcielenie wykreowane przez Toma Hanksa - zyskał sobie niezwykłą popularność wśród czytelników i widzów. Film otrzymał sześć Oscarów, książka doczekała się wielu wznowień i tłumaczeń na całym świecie oraz kontynuacji pt. Gump i spółka (1995). Wcześniej ukazały się także Gumpizmy, czyli mądrości Forresta Gumpa.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: b.d
"Powiem wam jedno: bycie idiotem to nie pudełko czekoladek. Ludzie śmieją się, nerwują, poszturchują. Teraz gadają, że trzeba być miłym dla zapóźnionych, ale powiem wam tyle - nie zawsze jest tak. W każdym razie ja się nie skarżę, bo jak to się mówi, mam kawał ciekawego życia."
Tak zaczyna się książka" Forrest Gump" autorstwa Winstona Grooma.
I pewnie niejeden / niejedna powie - oglądałem / oglądałam film, był super. A ja Wam powiem: przeczytajcie książkę, to jest dopiero podróż przez życie fantastycznego, mądrego (wbrew temu, co mówi jego IQ) i wrażliwego chłopca.
W filmie jest zawarta może 1/10 z tego, co możemy przeczytać.
Forrest swoim życiem mógłby obdarzyć wielu ludzi. Swoim zachowaniem mógłby zawstydzić niejednego, a sprytem przechytrzyć największych cwaniaków.
Nie zaprzeczam, czytając, miałam przed oczami Toma Hanksa, jego twarzy nie dało się wymazać z mojej pamięci, tak fantastycznie odtworzył w filmie postać Forresta.
Jednak po raz kolejny sprawdza się reguła, że książka jest zdecydowanie lepsza od filmu.
Wydawnictwo Zysk i S-ka wypuściło teraz na rynek piękne wydanie. Wiele mówiąca, twarda okładka zachęca do posiadania tej perełki w swojej biblioteczce.
A ponieważ teraz zbliżają się w naszym kraju wybory, może któryś z kandydatów skorzystałbym z hasła wyborczego Forresta "Chce nam się siku"... On porwał tłumy, bo był szczery, jak nikt dotąd...
Polecam.
W oryginale książka ,,Forrest Gump" ukazała się pod koniec lat 80. Jednak w tym roku Wydawnictwo Zysk i S-ka postanowiło przypomnieć Czytelnikom tę kultową powieść i wydało ją w nowej szacie graficznej z twardą oprawą.
Książka opowiada historię chłopca z zaburzeniami intelektualnymi, którego mózg pracuje troszeczkę inaczej niż każdego z nas. Sam o sobie mówi ,,idiot", ale bynajmniej idiotą on nie jest. To doskonały matematyk, szachista, ma wielkie serce, jest szczery, potrafi doskonale grać na ustnej harmonijce i rozproszone myśli wcale mu w tym nie przeszkadzają. To właśnie z historii jego życia Winston Groom stworzył powieść na swój sposób niezwykłą.
Akcja książki płynie swoim raczej niespiesznym tempem, jednak nie nudzi i momentami potrafi obrócić się o sto osiemdziesiąt stopni szokując tym Czytelnika. Główny bohater zostaje wciągnięty w wir najważniejszych wydarzeń historycznych, które sprawiają, że otwiera się przed nim rozdział nowej przygody. Narratorem powieści jest sam Forrest co sprawia, że wszystkie wydarzenia nabierają wyjątkowości i autentyczności. Dzięki temu jesteśmy w stanie lepiej zrozumieć pokręcony sposób myślenia Forresta i wczuć się w jego sytuację.
Sama postać Forresta jest skonstruowana w taki sposób, że tego chłopaka po prostu nie da się nie lubić. Z jednej strony jest to postać, która bawi, wzrusza, przełamuje stereotypy, uczy pewnej wrażliwości, skłania do refleksji, a z drugiej widzimy chłopca, który tak naprawdę nigdy nie zaznał pełni szczęści i jest nam go najzwyczajniej żal. Jednak prawda jest taka, że jego historia otwiera nam oczy i pokazuje jak życie potrafi być proste, pełne nadziei na lepsze jutro i że tak naprawdę nikt nie jest idealny i codziennie trzeba się mierzyć z własnymi przywarami.
,,Forrest Gump" to powieść magiczna co wynika z niczego innego jak jej... prostoty. Każdy odnajdzie w jej treści wiele uniwersalnych prawd, miłość, ciepło i humor. Wierzę, że historia ta przypadnie do gustu większości z Was bez względu na preferencje gatunkowe. Serdecznie POLECAM!
BYCIE IDIOTĄ TO NIE PUDEŁKO CZEKOLADEK
,,Forrest Gump" obchodzi swoje trzydziestolecie. Co prawda ten filmowy, książka pojawiła się niemal dekadę wcześniej, ale chyba każdy się zgodzi, że kinowa adaptacja, bezbłędnie zrobiona przez Roberta Zemeckisa, o niebo lepsza od powieści, prześcignęła pierwowzór także pod względem popularności. Więc tak, ,,Forrest" ma swój jubileusz, jakikolwiek by on nie był, a z tej okazji dostajemy wznowienie po polsku pierwszego tomu jego przygód - tak, pierwszego, bo o ile film był jeden, powieści powstały dwie (druga w odpowiedzi na kinową produkcję, ale o tym może będzie jeszcze okazja szerzej opowiedzieć, kiedy indziej). I fajnie, bo dawno tej książki u nas nie było, a poznać warto, choćby z ciekawości, bo może i rzecz to specyficznie i nie dla każdego pisana i czasem pod tym względem męcząca, ale mająca w sobie coś.
Forrest Gump, co tu dużo mówić, jest niedorozwinięty. Ale radzi sobie w życiu i potrafi zaskoczyć. Więc teraz to życie wspomina, od zostanie gwiazdą futbolu, przez wojnę w Wietnamie, po spełnienie się w handlu. Ale przede wszystkim wspomina o swojej wielkiej miłości, a przez jego opowieść patrzymy jak przez dekady zmieniała się Ameryka...
Chyba Forresta Gumpa nie muszę nikomu przedstawiać:)
Niesamowity człowiek, który przeżył wiele zdumiewających przygód w swoim życiu. Kim on nie był. Uff...
Bardzo dobrze czytało mi się tę książkę. Czasem pojawił się uśmiech na twarzy. Narracja poprowadzona jest z perspektywy głównego bohatera.
Jego życie to taka sinusoida zdarzeń. Czasem jest lepiej, czasem gorzej, ale na spokojnie potrafi odnaleźć się w każdej sytuacji. I niewątpliwie ma szczęście do ludzi, których spotyka na swej drodze? Polecam.
Bardzo pozytwyna opowieść po której łatwiej dostrzec jakie szczęście się ma. Czytając to śmiałam się to obgryzałam paznokcie z niepokoju ale nudy z pewnością nie zaznałam. Przygody Forresta, tak niewiarygodne udowodniają, jak mylne jest stwierdzenie, że "gorzej być nie może" a także potwierdzają, że pieniądze szczęścia nie dają. Nie dziwię się, że ta ksiązka stała się bestsellerem ;)
Delia Jamison była wyjątkowo piękną dziewczyną. Jej liczni kochankowie, których porzucała bez najmniejszych skrupułów, dosłownie tracili dla niej głowę...
Kontynuacja bestsellerowej powieści Forrest Gump. "Każdemu zdarza się spudłować w życiu, dlatego wokół spluwaczek leżą gumowe wycieraczki"- powiada Gump...
Przeczytane:2016-10-20,