Bliska przyszłość, w której ludzie zasłonili sobie świat nakładkami nowej sieci – Immersjonetu. Żyją w gigantycznych kompleksach mieszkalnych, z całodobową obsługą dronów i botów.
Magdalena Kordowa musiała porzucić studia i znajomych, by zaopiekować się ojcem – pisarzem, który postradał zmysły w pogoni za arcydziełem. Ten pewnego dnia zniknął, zostawiając po sobie jedynie ostatnią powieść, „Kres Komunikacji” skrywającą wskazówki dotyczące swojej niewytłumaczalnej ucieczki.
Czy Magda rozwiążę zagadkę i odnajdzie ojca mimo obezwładniającego ją lęku?
"Fobia to zaskakująca powieść, w której z każdą kolejną stroną treść kształtuje formę i na odwrót. Można mówić, że takiego eksperymentu w polskiej literaturze jeszcze nie było, ale po co? Dawid Kain nie potrzebuje reklamy, wystarczy, że po raz kolejny udowadnia, że jego wyobraźnia nie zna granic."
Aleksandra Zielińska, autorka powieści Przypadek Alicji
Informacje dodatkowe o Fobia:
Wydawnictwo: Genius Creations
Data wydania: 2016-09-30
978-83-7995-069-0
Przeczytane:2016-10-10, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
"Fobia" to kolejna powieść w twórczości Dawida Kaina, która bardzo zapada w pamięć czytelnika. W swoich powieściach Dawid balansuje na granicy wielu gatunków, tworząc opowieści podszyte skrajnymi emocjami. Przeplata fikcyjność z realizmem w na tyle skuteczny sposób, że przejścia między tymi dwiema instancjami jest płynna.
Jego twórczość została przetłumaczona na język czeski i angielski, a obecnie współpracuje w tworzeniu fabuły do gry komputerowej Get Even. Biorąc pod uwagę uczucia, które obudziła we mnie "Fobia", jestem przekonana, że będę chciała w nią zagrać!
Całość na zukoteka.blox.pl