Flash i PHP. Podstawy

Możliwości PHP i Flasha wspaniale się uzupełniają. Oczywiście, Flash sam w sobie jest wspaniałym narzędziem, ale tworzenie zmieniających się, w pełni interaktywnych witryn Flasha wymaga zastosowania dodatkowych technik. PHP jest bezpłatnym i łatwym sposobem osiągnięcia tego celu. Lista jego funkcji jest długa, więc może on w znaczący sposób zwiększyć dynamikę witryny Flasha.

Niniejsza książka ma zaznajomić Czytelnika ze wspaniałymi możliwościami, jakie daje wykorzystywanie skryptów wykonywanych po stronie serwera podczas tworzenia witryn Flasha. Napisaliśmy ją, aby w odpowiednim tempie przeprowadzić go przez pierwsze próby tworzenia skryptów PHP.

Książka niniejsza skierowana jest do projektantów witryn internetowych, a w szczególności tych, którzy w swej pracy korzystają z Flasha. Naszym celem jest również zapoznanie Czytelników z językiem PHP w przyjazny sposób, szczególną uwagę koncentrując na praktyczne zastosowanie przedstawionych wiadomości. Mając na uwadze sposób omawiania przykładów w tej książce założyliśmy, że każdy Czytelnik dysponuje podstawową wiedzą na temat Flasha, a zastosowanie PHP ma pozwolić mu na zwiększenie możliwości tworzonych witryn. Pomimo tego w niniejszej książce uwzględnimy pełne wyjaśnienia odnoszące się do tego programu. Wyjaśnienia te pojawiać się będą w całej książce.

W każdym rozdziale omawiać będziemy: podstawy określonego aspektu tworzenia skryptów PHP; przykład zastosowania danego skryptu w aplikacji Flasha. Podane przykłady są rozbudowane, mogą być stosowane bezpośrednio lub adaptowane do innych potrzeb. Naszym celem nie było podawanie ogromnych ilości teorii i następnie pozostawienie Czytelnika samemu sobie. Dążyliśmy do praktycznego pokazania, w jaki sposób PHP wspomaga projektantów wykorzystujących Flasha.

W niniejszej książce dokładnie przedstawimy założenia PHP i, co ważniejsze, sposoby jego wykorzystywania podczas tworzenia coraz to bardziej złożonych i interesujących aplikacji sieciowych. W każdym rozdziale przedstawimy przykład prostego kodu, szczególnie zwracając uwagę na te elementy, które mogą okazać się przydatne podczas projektowania witryn. Zaprezentujemy zestaw 12 interesujących, atrakcyjnych aplikacji -- od filmów rejestracji i logowania aż po pełne forum stworzone we Flashu.

Informacje dodatkowe o Flash i PHP. Podstawy:

Wydawnictwo: Helion