Flandria 1940

Książka poświęcona została przedstawieniu przygotowań oraz przebiegu wydarzeń, które zyskały miano Bitwy o Flandrię.

Pod tym określeniem kryje się nie jedno starcie, ale wiele operacji i bitew. Aby ułatwić Czytelnikowi orientację w wydarzeniach, narracja została podzielona pod względem problemowo-chronologicznym. Wyodrębniono w osobnych podrozdziałach te operacje, które rozgrywały się niejako autonomicznie; a więc osobno omówiono podbój Holandii, walki w centralnej Belgii, forsowanie Ardenów i Mozy, marsz niemieckich dywizji pancernych ku morzu, zamykanie "kotła" wokół sił alianckich i wreszcie ewakuację z Dunkierki. W opisywanych wydarzeniach wzięły udział setki dywizji. W książce zostały przedstawione jedynie najważniejsze ich działania, które miały decydujący wpływ na ostateczny wynik operacji.

Informacje dodatkowe o Flandria 1940:

Flandria 1940 - opinie o książce

Avatar użytkownika - jolly_roger
jolly_roger
Przeczytane:2013-05-26, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2013,
Tą książkę, jak niewiele z serii Historyczne bitwy" mogę polecić praktycznie każdemu czytelnikowi zainteresowanemu tematyką wojenną, który nie jest znawcą tematu. Przystępnie napisana, opiera się na najnowszych badaniach, wszystkie zawiłości podaje jasno i konkretnie. Jedna z lepszych jakie czytałem ostatnio.
Gallipoli 1915
Paweł Korzeniowski0
Okładka ksiązki - Gallipoli 1915

Po wybuchu pierwszej wojny światowej Turcja dołączyła do bloku Państw Centralnych, któremu przewodziły Niemcy. Rząd brytyjski (a konkretnie Pierwszy Lord...