Nie możesz spać, bo dręczą cię myśli o 51 bilionach fragmentów plastiku pływających w oceanach? Nie panikuj! Wojna z plastikiem już się rozpoczęła. Kolejne rządy, firmy i korporacje na całym świecie przyglądają się pandemii plastiku, zanim jednak ich działania przyniosą wymierne rezultaty i na rynku pojawią się dobre zamienniki dla tego tworzywa, sami możemy aktywnie przystąpić do działania. W tej książce znajdziesz 101 wskazówek, co możesz zrobić - jako pojedynczy człowiek - aby nie korzystać z jednorazowych wyrobów plastikowych i pomóc uratować planetę.
Żywność i napoje - możesz kupować świeże warzywa zamiast mrożonych, a zamiast folii spożywczej używać owijki z woskiem pszczelim.
W domu - możesz kupować mydło w kostce zamiast w płynie, możesz też zrezygnować z gąbek do mycia naczyń na rzecz naturalnych ścierek.
Styl życia - możesz zorganizować przyjęcie bez użycia plastiku, możesz też znaleźć dobre kosmetyki do makijażu dostępne w ekologicznych opakowaniach.
Razem możemy uratować oceany. Razem uratujemy oceany!
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2019-01-15
Kategoria: Poradniki
Książka ciekawa, zawiera wiele fajnych alternatyw i pomysłów na życie bez plastiku. Niestety część z nich jest dalej niedostępna w Polsce, a zatem nie możemy z nich skorzystać. Inne z kolei są skierowane do mieszkańców dużych aglomeracji, a nie małych wiosek czy miasteczek. Ale jesteśmy zawsze krok dalej, nawet jeśli tylko jeden pomysł uda nam się wprowadzić w życie.
Idea książki jest świetna, po przeczytaniu wiele rzeczy zmieniłam w moim codziennym zachowaniu. Niestety nie wszystko jest wykonalne w Polsce (np. nie mamy jeszcze sklepów żeby napełniać własne pojemniki płynami, szamponami czy środkami do czyszczenia) ale to nie nic nie szkodzi, bo chociaż jeden plastik mniej to już lepiej dla środowiska. Zachęcam wszystkich do przeczytania. Nie zajmie Wam to wiele czasu, a można wiele się dowiedzieć.
"Najpiękniejsze baśnie Europy" to kalejdoskop obrazów i kolorów, a zarazem pogodna i fascynująca lektura. Książka jest zbiorem znanych, przepięknych...
Logikomiks to opowieść o niezwykłym człowieku, wytrwałej pracy, epokowych odkryciach i dramatycznych porażkach, tocząca się w cieniu wielkiej historii...
Przeczytane:2022-01-25, Ocena: 3, Przeczytałem, 26 książek 2022, 12 książek 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku,
Książka była dla mnie przydatna. Jest to mały poradnik dla osób, które chcą uwolnić się od natłoku odpadów. Bardzo szybko ją przeczytałam i wyciągnęłam z niej kilka ciekawych wskazówek. Jednak pomimo zalet przeszkadzało mi kilka rzeczy, np. powtarzalność wskazówek w książkach tego typu, wykorzystywanie przestrzeni na niepotrzebne, oczywiste rady i sposób narracji (ale może to kwestia tłumaczenia, wydało mi się to momentami sztuczne). Mimo to warto poświęcić chwilę tej książce :)