Finanse publiczne w Polsce

Książka omawia najważniejsze aspekty finansów publicznych, a jednocześnie spełnia funkcję przewodnika, prezentującego aktualny stan sektora finansów publicznych w Polsce, w tym: prawne podstawy funkcjonowania finansów publicznych, rodzaje instytucji publicznych, instrumenty zarządzania finansami publicznymi. Publikacja skierowana jest m.in. do pracowników administracji rządowej i samorządowej, radnych, dziennikarzy ekonomicznych, pracowników nauki, studentów. Znajduje się w niej wiele tabel, rysunków, schematów, przykładów, ilustrujących omawiane zagadnienia. Książkę charakteryzuje:? niedostępny w żadnej innej publikacji zakres informacji o różnorodnych formach instytucji publicznych,? powiązanie prezentacji zagadnień teoretycznych z odwołaniami do polskiej praktyki funkcjonowania finansów publicznych,? aktualny stan prawny, uwzględniający nowelizację ustawy o finansach publicznych z 8 grudnia 2006 roku.Elżbieta Malinowska-Misiąg ? pracownik naukowy Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową, autorka i współautorka ponad 30 opracowań książkowych, artykułów i ekspertyz z zakresu finansów publicznych. Wojciech Misiąg ? dr nauk ekonomicznych, pracownik naukowy Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową, profesor Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, doradca Prezesa NIK, w latach 1989?1994 podsekretarz stanu w Ministerstwie Finansów. Autor ponad 120 publikacji i ekspertyz z dziedziny finansów publicznych, ekonometrii i metod symulacyjnych.

Informacje dodatkowe o Finanse publiczne w Polsce:

Wydawnictwo: Wolters Kluwer