Filozofia smaku. Kulinarna podróż po Grecji

Ocena: 0 (0 głosów)

Teo Vafidis - z pochodzenia Grek, z zawodu szef kuchni i ekspert kulinarny, z pasji ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce, osobowość telewizyjna. Często gości w naszych domach za pośrednictwem programów, takich, jak Kawa czy herbata, Pytanie na śniadanie. Jest także pomysłodawcą i gospodarzem programów podróżniczo-kulinarnych NIEnaŻARTY, Teo-ria smaku Teo Vafidisa oraz Filozofia smaku Teo Vafidisa, które są realizowane w różnych zakątkach świata.

 

W książce przedstawia swoje ulubione przepisy kuchni greckiej, które każdy może przygotować w domu. Opowiada o smakach dzieciństwa, potrawach i miejscach dla niego ważnych, tradycji i regionalnych produktach.

 

Bezdyskusyjnie Polacy kochają Greków, ich sposób bycia, temperament, ale przede wszystkim ich kuchnię. 

 

Cieszę się, że najsłynniejszy Grek w Polsce, a przede wszystkim doskonały szef Teo Vafidis przyczyni się do tego, byśmy częściej sięgali po tzatziki, dolmadiaki, czy moją ulubioną chałwę z pistacjami. Książka z greckimi przepisami na pewno jest brakującą pozycją wśród kulinarnych periodyków nie tylko w księgarniach... lecz także na mojej półce.

 

Polecam

 

Robert Sowa

 

Kultura i tradycja to jedność. Wspaniała grecka kuchnia i antyczna kultura - co za harmonia! Znam grecką kuchnię i bliską jej orientalną, jednak nie da się ich ze sobą porównać. Wspaniały smak i aromatyczne przyprawy zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kiedy myślimy o greckiej kuchni, przed oczami pojawiają się tzatziki i moussaka. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej bogactwa! Dla mnie jest ona równie zmienna co ten kraj, różna w zależności od regionu. Od lekkiej kuchni śródziemnomorskiej, przez delikatną jagnięcinę aż po wyborne sery i ryby prosto z Santorini. Różnorodność greckiej kuchni i kultury zebrane na kartach jednej książki to wyzwanie, któremu podołał Teo Vafidis.

 

Rozkoszujcie się smakami Grecji samodzielnie, zanurzając się jednocześnie w jej fantastycznej kulturze.

 

Kurt Scheller

Informacje dodatkowe o Filozofia smaku. Kulinarna podróż po Grecji:

Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data wydania: 2017-05-10
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788379457502
Liczba stron: 248

więcej

Kup książkę Filozofia smaku. Kulinarna podróż po Grecji

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Filozofia smaku. Kulinarna podróż po Grecji - opinie o książce

Recenzje miesiąca
Upiór w moherze
Iwona Banach
Upiór w moherze
Szepty ciemności
Andrzej Pupin
Szepty ciemności
Księga zaklęć
Agnieszka Rautman-Szczepańska
Księga zaklęć
Najukochańsza
Joanna Jagiełło
Najukochańsza
Strach ze strychu
Radek Jakubiak
Strach ze strychu
Draka na Antypodach
Katarzyna Ryrych ;
Draka na Antypodach
Strefa interesów
Martin Amis
Strefa interesów
Stajnia pod Lipami
Magdalena Zarębska ;
Stajnia pod Lipami
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy