Ex Machina 2

Tom 2 cyklu Ex Machina

Drugi tom znakomitej opowieści łączącej kryminał, thriller polityczny i science fiction z opowieścią superbohaterska.

Mitchell Hundred był niegdyś superbohaterem znanym jako Potężna Machina, a obecnie jest burmistrzem Nowego Jorku. Zarządzanie ogromnym miastem, nieżyczliwi dziennikarze, szaleńcy pragnący rozgłosu, zwykli zazdrośnicy - tak teraz wygląda spis kłopotów, którym Mitchell musi stawiać czoło. Wszystkie codzienne problemy dałoby się jednak przezwyciężyć, gdyby nie sprawy znacznie poważniejsze: zamachy terrorystyczne oraz pojawienie się tajemniczego człowieka dysponującego mocą podobną do tej, z której korzystał Hundred jako bohater. Czy Potężna Machina musi powrócić do akcji, czy też burmistrz w inny sposób zdoła poradzić sobie z zagrożeniami?

Scenariusz opowieści napisał słynny amerykański twórca Brian K. Vaughan (Y - ostatni z mężczyzn, Saga), zdobywca aż dziesięciu Nagród Eisnera. Rysunki są dziełem Tony'ego Harrisa (Starman, Batman), dwukrotnego laureata Nagrody Eisnera.

Informacje dodatkowe o Ex Machina 2:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2018-10-26, Ocena: 5, Przeczytałem,

EX(?) MACHINA

Co jeszcze można świeżego opowiedzieć w gatunku superhero? Zdawałoby się, że nic. A jednak Brian K. Vaughan, autor "Y: Ostatniego z mężczyzn" czy "Runaways" pokazał, że można. I to na dodatek opierając się na elementach i schematach, które każdy miłośnik opowieści obrazkowych zna doskonale. Trzeba mieć tylko konkretny pomysł, konsekwentnie rozbudowywany i mocno osadzony w realnym świecie, co dodaje mu posmaku prawdziwości, do tego solidną dawkę talentu i pasję, dzięki której całość czyta się na raz, z zapartym tchem.

Mitchell Hundred niegdyś zdobył supermoce i stał się jedynym superbohaterem na świecie – Potężną Machiną. Teraz to wszystko jest już dawno za nim, został burmistrzem Nowego Jorku i prowadzi zupełnie inny tryb życia, niż wcześniej, ale przeszłość nie daje o sobie zapomnieć. Ze względu na swoją odmienność, Mitchell jest nękany, prześladowany i atakowany, a nie dość, że musi sobie poradzić nie tylko z polityką, ale i zamachami terrorystycznymi, to jeszcze na horyzoncie pojawia się wróg posiadający moc podobną do jego własnej. Czyżby nadszedł czas by Machina przestał być ex-bohaterem i wrócił do działania?

Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/10/ex-machina-tom-2-brian-k-vaughan-tony.html

Rok szarańczy
Terry Hayes