Etnogadki, opowiastki o dawnych obrzędach i zwyczajach

Etnogadki, opowiastki o dawnych obrzędach to bogato ilustrowana książka adresowana do dzieci i ich opiekunów, która starszych czytelników skłania do wspomnień, a przed młodszymi odsłania tajemnice świata natury i związanych z nią obrzędów i tradycji. Książka jest efektem spotkania niezwykłych twórców: Moniki Michaluk, Michała Stachowiaka oraz Witolda Przewoźnego, których pasja w odkrywaniu świata naszych przodków – pełnego mądrości, magii i tajemnic widoczna jest na każdej stronie publikacji.

Autorzy wierzą, że lektura książki, opartej na rzetelnej wiedzy etnograficznej może stać się pretekstem do dialogu międzypokoleniowego, który pozwoli zachować pamięć o zapomnianych ludowych zwyczajach. Młody czytelnik dowie się z niej skąd się wzięły polskie święta. Jak żyli ludzie zanim wymyślono zegary i kalendarze? Po czym poznajemy, że pory roku się zmieniają? Dlaczego czas nie chodzi spać? Piękna szata graficzna książki to połączenie nowoczesnych trendów w ilustracji z motywami ludowymi.

Książka została objęta patronatami honorowymi: NID, NCK, Instytut im. Oskara Kolberga, Strzecha Design, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie wraz z oddziałami. Patronat medialny nad książką: Kulturaludowa.pl, TVP Kultura.

Informacje dodatkowe o Etnogadki, opowiastki o dawnych obrzędach i zwyczajach:

Wydawnictwo: Albus
Data wydania: 2018-05-04
Kategoria: Edukacyjne
ISBN: 978-83-89284-54-9

Kup książkę Etnogadki, opowiastki o dawnych obrzędach i zwyczajach

Etnogadki, opowiastki o dawnych obrzędach i zwyczajach - opinie o książce