Encyklopedia Wczesnej Ziemi

Fantastycznie ilustrowana księga baśniowych opowieści o wczesnej i zapomnianej historii świata. Nim nadeszły nasze czasy, na świecie kwitła inna, dziś już zapomniana cywilizacja. Mieszkańcy Wczesnej Ziemi byli całkiem do nas podobni: ciekawscy, uczuciowi, zabawni, ambitni i delikatni.

Spisane i zilustrowane przez Isabel Greenberg historie składają się na porywającą opowieść o licznych przygodach pewnego młodzieńca, który opuszcza swój dom na Biegunie Północnym, by powiosłować na Biegun Południowy i spotkać najprawdziwszą miłość. Pech w tym, że kapryśne i zdumiewające pole magnetyczne Wczesnej Ziemi sprawia, że chłopak nigdy nie będzie mógł dotknąć swej wybranki.

Książka ta zawiera wiele historii, krótszych i dłuższych, odnoszących się do takich zjawisk jak: bóstwa, monstra, obłąkani królowie, stare mądre wiedźmy, szamani i uzdrawiacze, bracia i siostry, zmagania, tajemnice, zła nauka i jeszcze gorsza geografia, oraz, jak już chyba wspomnieliśmy, najprawdziwsza miłość.

Informacje dodatkowe o Encyklopedia Wczesnej Ziemi:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2019-04-08, Ocena: 4, Przeczytałem,

PRAWA FIZYKI BAŚNI I LEGEND

Sam pomysł na Encyklopedię wczesnej Ziemi, może daleki od odkrywczości, bo pisarze fantasy z Tolkienem na czele od samego początku istnienia gatunku tworzyli legendarium swoich światów, wydawał mi się jednak intrygujący. Z ochotą zabrałem się więc do lektury tego albumu (swoją drogą solidnych rozmiarów), nawet jeśli szata graficzna na pierwszy rzut oka nie zachwyciła mnie tak bardzo, jakbym się tego spodziewał. I nie żałuję, bo to naprawdę udany komiks, uroczo infantylny, klimatyczny i wciągający – tak małych, jak i dużych czytelników.

Oto historia mężczyzny z Nordu i kobiety z Bieguna Południowego, którzy w zamierzchłych czasach spotykają się przypadkiem na zlodowaciałych wodach i odkrywają, że są bratnimi duszami. Zakochani w sobie szybko odkrywają, że nieznana siła nie pozwala im zbliżyć się do siebie bliżej niż na dwie stopy. Jak w takiej sytuacji mogą poczuć się wzajemnie? Pocałować? Młodzi dokładają starań, by znaleźć na to radę, a my jednocześnie obserwujemy ich starania, jak także przejmującą, pełną niezwykłości opowieść o tym, jak w ogóle doszło do ich spotkania…

Całość mojej recenzji na portalu NTG: https://nietylkogry.pl/post/recenzja-komiksu-encyklopedia-wczesnej-ziemi/

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;