Książka koncentruje się na tych aspektach opieki paliatywnej, które dotyczą kwestii egzystencjalnych związanych z umieraniem i śmiercią. Wiele miejsca poświęca odpowiedzialności, towarzyszeniu choremu, jego autonomii, cierpieniu i lękowi przed śmiercią. Każde z tych zagadnień związane jest z doświadczeniem inności – zarówno innego człowieka, jak i inności samej śmierci jako nie-bytu. Wątki te wymagają filozoficznego pogłębienia, na które w medycynie nie zawsze jest wystarczająco dużo miejsca. Można je za to znaleźć w refleksji filozoficznej, a szczególnie bogatym jej źródłem jest filozofia współczesna, w której Inny (również jako śmierć) odgrywa rolę kluczową.
Autorka książki pracuje w Zakładzie Filozofii i Bioetyki UJ CM. Stypendystka rządu francuskiego (2012, Uniwersytet Paris 1 Panthéon Sorbonne). Redaktor naczelna internetowego czasopisma filozoficznego „Edukacja Etyczna” [www.edukacjaetyczna.pl]. Autorka licznych artykułów poświęconych zarówno tematyce umierania oraz śmierci, jak i współczesnej myśli francuskiej.
Informacje dodatkowe o Elementy filozofii opieki paliatywnej a zagadnienie śmierci:
Wydawnictwo: Semper
Data wydania: 2014-02-19