,,Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia" to publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia zagadnienia z zakresu utrwalania i przechowywania żywności w aspekcie ograniczenia marnowania żywności:
Skala marnowania żywności Konsekwencje marnowania żywności Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczych podczas przechowywania Warunki przechowywania żywności - wskazówki dla konsumenta Sposoby ograniczania marnowania żywnościPodręcznik skierowany jest do studentów dietetyki uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Dodatkowo może być materiałem wspierającym dla osób kształcących specjalistów w zakresie żywności i żywienia, a także zaangażowanych w przemysł spożywczy i inne powiązane z nim dziedziny.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2024-02-28
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 200