Edukacja pacjentów w pielęgniarstwie diabetologicznym. Konspekty

Ten praktyczny przewodnik zawiera przykłady konspektów, w których uwzględniono poszczególne etapy edukacji pacjenta z cukrzycą typu 1 i typu 2 oraz pacjentek z cukrzycą przedciążową i cukrzycą ciążową. Omówiono w nim teoretyczne założenia i praktyczne zastosowanie konspektu edukacji diabetologicznej. Szczególną uwagę zwrócono na planowanie procesu nauki, uwzględniono również wykorzystanie nowoczesnych elementów edukacji diabetologicznej, takich jak technologie informacyjne i telemedycyna.

Autorzy publikacji - specjaliści w dziedzinie pielęgniarstwa diabetologicznego - podkreślają udział pielęgniarki i położnej w przygotowaniu osoby z cukrzycą do samoopieki i samokontroli oraz wskazują na zalety planowania edukacji diabetologicznej i przygotowania swojego warsztatu pracy. Konspekt może tu odegrać istotną rolę jako pomoc najpierw w planowaniu, a następnie w realizacji procesu edukacji.

Podręcznik zawiera przykłady konspektów odpowiadające różnym etapom edukacji i nadające się do wykorzystania w różnych sytuacjach terapeutycznych.

Książka powinna się przyczynić do usprawnienia i ujednolicenia pielęgniarskiej opieki diabetologicznej w Polsce, a także do prowadzenia edukacji w sposób przemyślany i zaprojektowany z udziałem pacjenta.

Informacje dodatkowe o Edukacja pacjentów w pielęgniarstwie diabetologicznym. Konspekty:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2017-09-25
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 9788320054026

Kup książkę Edukacja pacjentów w pielęgniarstwie diabetologicznym. Konspekty

Edukacja pacjentów w pielęgniarstwie diabetologicznym. Konspekty - opinie o książce

Pielęgniarstwo diabetologiczne
Alicja Szewczyk0
Okładka ksiązki - Pielęgniarstwo diabetologiczne

Cukrzyca stanowi jeden z najpoważniejszych problemów współczesnej medycyny. Zmiana stylu życia, w tym zmniejszenie aktywności fizycznej i zarazem zwiększone...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk