Dziewczyna z Lasu

Kowalski znów zabiera nas do wielce osobliwego miasteczka, które znamy z „Bękarta Eddiego”; tym razem przedstawia nam Haley Bombauer, stojącą u progu kobiecości zbuntowaną nastolatkę. Wszystko wskazuje na to, że Haley, znana również jako „Flash Jackson” z powodu nader krytycznego spojrzenia na własną płeć, będzie skazana na spędzenie lata z nogą w gipsie, nudząc się jak mops. Ale to właśnie dzięki temu „uziemieniu” dziewczyny, jej niepospolita babka ma w końcu okazję przekonać się, ile jest ona naprawdę warta - i być może zdecyduje się przekazać wnuczce część wiedzy tajemnej, znanej tylko sobie. Kiedy do Haley dociera wreszcie, kim jest jej babka i czego może się od niej nauczyć, zachodzi w niej metamorfoza: przemienia się z chłopczycy w wyjątkową kobietę.

Informacje dodatkowe o Dziewczyna z Lasu:

Dziewczyna z Lasu - opinie o książce

Avatar użytkownika - EmnildaAmelberga
EmnildaAmelberga
Przeczytane:2023-07-24, Ocena: 6, Przeczytałam, 26 książek 2023,

"Dziewczyna z lasu" opowiada historię  Haley, bardzo żywiołowej dziewczyny, która ma dość nietypowe spojrzenie na własną osobę i mnóstwo szalonych pomysłów. Przez jeden z wybryków ląduje z nogą w gipsie, co staje się początkiem tej historii i początkiem nowego rozdziału w jej życiu. Jest to powieść o młodości, szukaniu własnej drogi, buncie, ale i metamorfozie, która stopniowo zachodzi w głównej bohaterce. Przełamanie początkowej niechęci daje jej możliwość poznania nowej drogi, co umożliwia zmiany  w życiu i odszukanie swojego miejsca w świecie. Cały temat ujęty jest w bardzo ciekawy sposób, historia potrafi wciągnąć już od pierwszych stron. Momentami ma się wrażenie, że wkrada się tutaj też klimat baśni, a to za sprawą babci głównej bohaterki i później samej Haley. Z jednej strony to powieść o dorastaniu, szukaniu siebie, odkrywaniu własnych możliwości, opowieść o całkowicie codziennych sprawach, zwykłym życiu, ale nie do końca, bo gdzieś w tym wszystkim jest szczypta magii. Bardzo fajne połączenie, nadające całej historii pewnego rodzaju wyjątkowości. Czyta się szybko, przyjemnie, nie ma ani chwili nudy i po zakończeniu pozostaje myśl, że warto do niej wrócić, aby przeżyć całą przygodę jeszcze raz z główną bohaterką.