Dzielne psy

Psy to coś więcej niż tylko członkowie naszych rodzin i wierni towarzysze -- bywają też bohaterami! Sura pracuje jako strażaczka i potrafi uratować człowieka przysypanego po zejściu lawiny czy trzęsieniu ziemi. Miki to wspaniały tropiciel, jest świetny w poszukiwaniu zaginionych osób. Milu to rozrabiaka, ale uwielbia dotrzymywać towarzystwa osobom starszym. Frida zasłużyła w swojej ojczyźnie na pomnik, ponieważ uratowała mnóstwo osób. Terry pracuje jako pies policyjny i specjalizuje się w wykrywaniu narkotyków. Pipa przeszła szkolenie, żeby zostać psem terapeutycznym. Suit pracuje w domu spokojnej starości.

Książka powstała we współpracy z Fundacją Affinity, organizacją skupiającą się na pomocy porzuconym zwierzętom domowym i podnoszeniu świadomości na temat ogromnego wpływu zwierząt domowych na ludzi. Każdy, z przedstawionych w tej publikacji, odważnych psów zasługuje na ogromny szacunek. Poznamy tu psy, które pomagają osobom starszym, bezdomnym i osadzonym w więzieniach, czy psy pracujące, które służą w policji, straży pożarnej i ratownictwie górskim. A wszystkie te historie są prawdziwe. To opowieści o psach, które robią dla nas tak wiele.

Informacje dodatkowe o Dzielne psy:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2024-05-08
Tytuł oryginału: Héroes

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Dzielne psy

Dzielne psy - opinie o książce

Avatar użytkownika - zabciaczyta
zabciaczyta
Przeczytane:2024-06-21, Ocena: 6, Przeczytałem,
Doberman, Border collie, Fox terrier, Labrador retriever, Bernardyn, Owczarek belgijski, Mieszaniec, a nawet mały Yorkshire terrier - każdy pies może zostać bohaterem! Poznajcie 19 historii psich bohaterów, które nierzadko poświęcając własne życie, niosły pomoc wielu ludziom. Lucas Riera i Grace Helmer w książce "Dzielne psy" opisują ogrom pracy, lata szkoleń, poświęceń, a wreszcie i sukcesów czworonożnych ratowników. Strażaczka Sura przeszukuje gruzowiska, Miki tropi zaginione osoby, Milu asystuje osobom starszym, Inde wspiera ratowników w poszukiwaniu żywych ludzi podczas powodzi i innych katastrof. Princess i Rey pomagają w socjalizacji więźniów, Terry wykrywa narkotyki, a Taru ładunki wybuchowe. Niektóre psy sporo przeszły, nim pośpieszyły człowiekowi z pomocą. Niektóre żyły w pseudohodowli, inne schronisku, na ulicy. Dzięki dobrym ludzkim sercom, zyskały dom. Książka ukazuje dzieciom, że bohaterów warto poszukiwać nie tylko wśród ludzi. Podkreśla rolę, jaką pełnią psy, towarzysząc wielu zawodom, w których ludzkie bezpieczeństwo i życie są na pierwszym miejscu. Krótkie opowiadania, przystępny i zrozumiały dla młodych czytelników tekst, a także przykuwające uwagę ilustracje zaciekawią czytelników w każdym wieku. Zainteresuje psich miłośników i nie tylko! Polecam, warta to uwagi książka.
Noc w noc, czyli co się dzieje po zmierzchu
Lucas Riera0
Okładka ksiązki - Noc w noc, czyli co się dzieje po zmierzchu

Większość istot prowadzi dzienny tryb życia, co oznacza, że są one aktywne, kiedy na niebie świeci słońce. Jednak po zmierzchu, gdy światło gaśnie, życie...