"Dziedzictwo Chandlera" to przejmująca, świetnie napisana powieść o odnajdywaniu przyjaciół i poznawaniu samego siebie. Książkę poleca Taylor Jenkins Reid!
Beth nie wspomina dobrze pierwszego roku w elitarnej szkole z internatem. Nie pasuje do tego całego towarzystwa i nie może się odnaleźć.
Ale zrządzeniem losu trafia na upragnione, zamknięte zajęcia z kreatywnego pisania, w której nawiązuje świeże znajomości. Wraz z nowymi przyjaciółmi odkrywa, że w prestiżowej szkole wiele problemów zamiatanych jest pod dywan, szafy pełne są trupów, a najbardziej uwielbiani nauczyciele wcale nie są bez skazy.
"Abdi Nazemian jest prawdziwym artystą, piszącym o pięknie, nadziei, odwadze i najbardziej wrażliwych aspektach człowieczeństwa. Ale w twórczości Abdiego najbardziej podoba mi się to, że opowiada historie, które wydają się nam wszystkim rozpaczliwie potrzebne" Taylor Jenkins Reid, autorka m.in. "Daisy Jones & the six", "Siedmiu mężów Evelyn Hugo" i "Malibu płonie"
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2023-09-27
Przeczytane:2023-10-09, Ocena: 5, Przeczytałem,
??
,,Kiedy człowiek dostrzega siebie na kartach powieści, czuje się silniejszy"
(fragment książki)
°
Elitarna szkoła pełna przemilczanych problemów i pięcioro uczniów, którzy mają wrażenie, że tak naprawdę nigdzie nie przynależą.
Gdy dostają się do Kręgu, zamkniętej grupy pisarskiej, poznają się bliżej, a w czasie zajęć zaczynają wypływać coraz poważniejsze tematy dotyczące szkoły. Uczniowie podczas tworzenia starają się użyć swojego głosu w słusznej sprawie.
??
,,Dziedzictwo Chandlera" to powieść o tajemnicach przez lata trawiących od środka elitarną placówkę. To również historia o pisarstwie, walce o sprawiedliwość i o sile słów.
Choć początkowo akcja książki toczy się bardzo spokojnie, z czasem atmosfera zdecydowanie się zagęszcza, aż przed czytelnikiem odsłonięty zostaje przerażający ogrom nadużyć mających miejsce w szkole Chandler.
Czułam, że jest to dla autora historia bardzo osobista, a po przeczytaniu posłowia dodatkowo się w tym utwierdziłam. To sprawiło, że powieść ta trafiła do mnie jeszcze mocniej. Doceniam ją za klimat i poruszaną tematykę!
Polecam!