Książka dla rodziców, lekarzy, pielęgniarek, specjalistów wczesnego wspomagania rozwoju, nauczycieli. Pomaga zrozumieć różnice między dziećmi i procesem ich rozwoju. Uczy, jak je wychowywać - zwłaszcza te, które stanowią największe wyzwanie dla konwencjonalnego podejścia do opieki i nauczania.
Doktor Boyle wyodrębnia grupę dzieci - "orchidei" - odstających od bardziej typowo rozwijających się rówieśników, czyli "mleczy". Dzieci orchidee są niezwykle zdolne i delikatne, potrzebują jednak szczególnej troski, żeby w pełni rozwinąć swoje możliwości. "Mlecze" są bardziej odporne i lepiej radzą sobie z problemami, ale często okazują się zwyczajne, przeciętne.
Imponująca i ważna książka - zbór teorii i wyników badań; mówi o głębokich prenatalnych i perinatalnych czynnikach, które wpływają na późniejszy rozwój dziecka.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2019-01-30
Kategoria: Psychologia
Tytuł oryginału: The Orchid Child
Przeczytane:2020-01-31, Ocena: 2, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2020, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2020 roku, 12 książek 2020, 26 książek 2020, 52 książki 2020,
Początek książki zaczął się ciekawie, lecz im dalej tym gorzej. Powielanie tych samych treści typu "układ walcz albo uciekaj", wyjaśnianie prostych terminów, a pominięcie tych trudniejszych. Po 120 stronie dałam sobie spokój. Ta amerykańska maniera powtarzania setny raz doprowadza mnie do frustracji, więc podaruję sobie naukowców z tego kontynetu i sięgnę po bardziej fachową literaturę. Nie polecam.