Dzieci w kuchni – opis wydawcy
„Gotowanie z dziećmi” to łatwy i szybki kurs przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku.
Wszystkie składniki i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki temu wystarczy spojrzeć na zdjęcia, żeby zrozumieć, co jest potrzebne do gotowania, nawet bez czytania przepisu. Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą połączyć pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania. Potrawy podzielono według ich różnego przeznaczenia: na śniadania, przekąski, obiady i kolacje, a także na dania świąteczne. Posiłki zostały zaplanowane dla 4 osób, ciasta i desery dla 6-8 osób.
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2020-04-09
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 224
Tytuł oryginału: Cucina con i bambini
Język oryginału: włoski
Tłumaczenie: Krystyna Kozak
Ilustracje:fotografie potraw
Przeczytane:2020-06-14, Ocena: 6, Przeczytałam, Książki XXI wieku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2020, 12 książek 2020, 52 książki 2020,
Gotowanie sprawia nam na ogół wiele przyjemności.
Największymi chętnymi, jeśli chodzi o przygotowanie domowych posiłków są, dzieci w wieku przedszkolnym. Lubią one poznawać i zadawać pytania dotyczące dań kulinarnych znajdujących się na kuchennym stole.
Dzieci przywiązują największą uwagę w trakcie kulinarnego pomagania rodzicom na wygląd dania, smak, kolorystykę i dekorację stołu.
Licia Cagnoni autorka książki pt. ''Dzieci w kuchni Szkoła gotowania krok po kroku'' przedstawiła, w niej jak można pomysłowo spożytkować czas z udziałem dzieci przy przygotowywaniu rodzinnych posiłków.
Szczególną uwagę zwróciłam na słowa autorki zamieszczone we wstępie skierowane do Czytelników zawierające reguły zdrowego jedzenia, zasady w kuchni oraz przepisy, które zostały opracowane przejrzyście i podzielone tematycznie.
Autorka wykazała się niezwykłą kreatywnością, potrafi umiejętnie wykorzystać swoją wiedzę kulinarną zarówno w praktyce, jak i w teorii, co sprawia, że Czytelnicy lubiący wspólnie gotowanie mogą odkrywać nowe smaki znanych już potraw.
Ciekawostkę stanowią tutaj fotografowane z góry wszystkie produkty, jakie są potrzebne do wykonania kulinarnego przysmaku.
Uważam, że książka pt. ''Dzieci w kuchni Szkoła gotowania krok po kroku'' została bardzo dobrze napisana i każdy zamieszczony w niej przepis przypadł mi do gustu. Jestem przekonana, że nawet największy niejadek wybierze coś dla siebie do wypróbowania.
Dodatkowym elementem w tej książce jest to, że została w niej zastosowana kolorowa szata graficzna, czytelna czcionka oraz okładka nawiązująca do jej tematyki.
Warto jest posiadać tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji.