Dzbanek rozbity. Sceny z życia, choroby, śmierci i żałoby

- Tam są takie dwie skały, one zawsze dają cień - Agnieszka powiedziała to bardzo słabym głosem. Chciała powiedzieć coś więcej, ale lekarka z hospicjum domowego, którą poinformowaliśmy o naszym pomyśle, pogłaskała ją tylko po ręce. Był początek maja 2022 roku. Zaczynał się piąty rok choroby nowotworowej mojej żony. Wiedzieliśmy, że tę walkę przegrała. Wtedy właśnie wpadłem na pomysł: wynajmijmy kampera i pojedźmy do nas na Sycylię.

Podróż na południowe krańce Europy jest klamrą, w której Wojciech Czuchnowski, znany dziennikarz i publicysta, pomieścił intymny pamiętnik o odchodzeniu swojej żony. Z wnikliwością, precyzją i bez znieczulenia prowadzi nas przez stadia miłości, kryzysów ich związku i choroby. Ta książka jest w równym stopniu bolesna, jak i niosąca nadzieję. Czuchnowski, pisząc ją, próbuje bowiem wydobyć się z rozpaczy. Ta próba przepracowania żałoby zmienia się na oczach czytelników w literaturę.

Informacje dodatkowe o Dzbanek rozbity. Sceny z życia, choroby, śmierci i żałoby:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2023-02-22
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze

Kup książkę Dzbanek rozbity. Sceny z życia, choroby, śmierci i żałoby

Dzbanek rozbity. Sceny z życia, choroby, śmierci i żałoby - opinie o książce

Avatar użytkownika - Agatonik
Agatonik
Przeczytane:2023-10-07, Ocena: 5, Przeczytałam, 2023,

Po co się pisze takie książki? Wiadomo. Są pomocne w przeżywaniu straty. Po co się czyta takie książki? W moim przypadku z szacunku dla Wojciecha Czuchnowskiego jako dziennikarza Gazety Wyborczej. Nie mamy wspólnych doświadczeń towarzyszenia w odchodzeniu kogoś bliskiego, nie przepadam też za tą tematyką. Ale cieszę się, że to zrobiłam, bo przypomniała mi co jest najważniejsze, gdy jeszcze żyjemy.