Napisana przez dwóch wybitnych amerykańskich profesorów rachunkowości i finansów książka to obszerny, systematyczny zbiór informacji, metod, technik i wskazówek dla osób odpowiedzialnych za finanse we wszystkich rodzajach przedsiębiorstw. Jej zadaniem jest pomoc w podejmowaniu właściwych decyzji w sytuacji ciągle zmieniających się realiów świata biznesu, rynków finansowych i technologii. Znajdują się tu wskazówki, jak oceniać przedsięwzięcia uwzględniając potencjalne zyski oraz porównanie ryzyka z dochodem. Przedstawione są sposoby analizowania i pomiaru prowadzonych operacji oraz porady dotyczące sporządzania wszelkich sprawozdań i raportów. Wyczerpująco omówione zostały wszystkie podstawowe zagadnienia, m. in.: rachunkowość finansowa i zarządcza, zarządzanie finansami i planowanie, inwestycje, finansowanie działalności gospodarczej, fuzje i przejęcia, wyprzedaż majątku, prognozowanie upadłości oraz zagadnienia makro-ekonomiczne.Pozycja uzupełniona została o niezbędne informacje dotyczące aktualnych realiów gospodarki polskiej i polskiego prawodawstwa.
Informacje dodatkowe o Dyrektor finansowy:
Wydawnictwo: Oficyna Ekonomiczna Oddział Polskich Wydawnictw Profesjonalnych