Dwie takie same śnieżynki

Każda śnieżynka jest jedyna w swoim rodzaju!

Poznajcie losy dwóch sióstr-płatków śniegu, które żyją wśród chmur i które pewnego zimowego dnia ruszają na ziemię. To będzie niesamowita podróż! Poznają drzewa, ptaki, rzeki... Śledząc ich losy, dziecko będzie mogło zapoznać się z podstawami obiegu wody w ekosystemie. Przygody śnieżynek to wiedza przyrodnicza, lecz także ciepła opowieść o tym, co uniwersalne, ważne także w świecie ludzi. Wraz ze śnieżynkami czytelnik odkryje, jak dobrze jest być wyjątkowym, a jednocześnie żyć blisko z innymi ludźmi.

,,Dwie takie same śnieżynki" to pierwsza książka z serii bajek przyrodniczych ,,Mikrocuda". Każda z tych opowieści to nie tylko świetna propozycja wspomagania wiedzy przyrodniczej i z zakresu ekologii. To także mądra lekcja życia wśród ludzi, którzy wiele od świata przyrody mogą się nauczyć!

Informacje dodatkowe o Dwie takie same śnieżynki:

Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2022-10-26

Kup książkę Dwie takie same śnieżynki

Dwie takie same śnieżynki - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2024-01-04, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Bardzo ciekawa i przede wszystkim wartościowa książka dla młodego czytelnika.

Tym razem bohaterkami są dwie śnieżynki, uwielbiające swoje towarzystwo, połączone ze sobą ramionami. Spadają na ziemię, gdzie poznają wróbelka, lisicę i rzekę. To, co im opowiadają nie mieści się śnieżynkom w głowach. Okazuje się bowiem, że tak naprawdę są zupełnie różne i różnie mogą potoczyć się ich dalsze losy.

Książka, poza tym, że jest nieco magiczna i pozwala puścić wodze fantazji (zawiera skłaniające ku temu krótkie zadania), to też przemyca wiele informacji ze świata przyrody. Pięknie pokazuje obieg wody, w sposób zrozumiały dla przedszkolaka.

Ale to nie wszystko. Niesie ze sobą głębszy przekaz o różnorodności w całym świecie. U zwierząt, tytułowych śnieżynek a także u ludzi. Nie ma dwóch tych samych osób, każdemu co innego w duszy gra i każdy ma inne zdolności. To ważne, choć nie zawsze łatwe, by umieć dostrzec siebie, swoje zamiłowania i nimi się w życiu kierować.

Gang Mocniaków. Miej olej w głowie i w całym sobie!
Paulina Płatkowska0
Okładka ksiązki - Gang Mocniaków. Miej olej w głowie i w całym sobie!

Biedronka i weseli bohaterowie Gangu Mocniaków zapraszają Cię do wspólnej lektury, pełnej bajkowych historii, kolorowych ilustracji i interesujących ciekawostek żywieniowych....

Wędrówka kropelki
Paulina Płatkowska0
Okładka ksiązki - Wędrówka kropelki

Magiczna podróż kropelki rosy… Główna bohaterka opowieści budzi się do życia jako kropelka rosy na płatku kwiatka. Rozpoczyna swoją wędrówkę po...